Päronsylt med mörk rom

koket.se
Päronsylt med mörk rom
Foto: Alexander Pelli
Alexander Pelli ny
Alexander Pelli ny

Päronsylt med mörk rom

9 ingredienser

1 dygn

"En kryddig sylt som är helt fantastisk med vaniljen och romen. Skulle du vilja hoppa över romen går det bra, koka bara till 106 grader och gör ett syltprov." /Alexander Pelli

Se Alexander Pelli laga receptet

logo

Ingredienser

portioner sats
  • 100 g fast äpple (syrlig svensk sort)
  • 200 g päron (svenska)
  • 65 g vatten [0,65 dl]
  • 300 g strösocker (ekologiskt) [3,5 dl]
  • 40 g citronsaft, färskpressad (ekologisk) [0,4 dl]
  • 2 kanelstänger
  • 0,5 vaniljstång, och märg (ekologisk)
  • 200 g päron (svenska)
  • 25 g mörk rom [0,25 dl]

Gör så här

Marinering

  1. Skala all frukt utom den sista mängden päron.
  2. Riv eller hacka äpplet i mindre bitar och skär den första mängden päron i tärningar, ca 1,5 cm stora.
  3. Marinera allt utom de oskalade päronen och romen, låt marinera i minst 4 timmar men helst 12–24 timmar.

Kokning

  1. Koka allt som marinerats under genomskinligt lock eller plastfolie med hål på mellan till hög värme.
  2. Skala och tärna de sista päronen i ca 1,5 cm tärningar. Låt stå vid sidan tills vidare.
  3. När koket nåt en temperatur på 103–4 grader tar du av locket/plastfolien och häller i de sista pärontärningarna. Låt romen vara tills sylten är klar.
  4. När sylten nått 106,5–107,5 grader gör du ett syltprov (beskrivning finns längst ner). Sylten böra vara aningen fastare än du vill ha den eftersom romen tillsätts efteråt. Är konsistensen bra tillsätter du romen och rör försiktigt.
  5. Häll upp i rena och steriliserade burkar, förslut ordentligt och vänd sedan burkarna upp och ner. Låt svalna.

Syltprov

  1. Ställ in en tallrik i kylen eller frysen när du börjar koka sylten.
  2. När temperaturen på sylten är nådd, eller du anser det vara dags för att göra provet, tar du fram tallriken. Lägg en klick sylt på den och låt sitta i ca 1 minut för att svalna.
  3. Dra en sked eller slickepott igenom sylten, den skall nu behålla skåran genom sylten utan att rinna ihop så att kanterna möts igen.