Lika vacker som god dessert med spröd tartelett på mördeg fylld med curd på päron, en krispig päronsallad med fänkålsdill och snyggt spritsad italiensk maräng på toppen.
Lägg allting till degen i en mixer/matberedare. Mixa tills degen gått ihop. Plasta in och lägg i kylen i 30 minuter.
Sätt ugnen på 175 grader, över- och undervärme.
Smörj 4 tarteletteformar (10 cm i diameter) med smör. Kavla ut degen så tunt som möjligt och klä varje form med deg ända upp till kanten. Ställ i frysen i 15 minuter.
Grädda i mitten av ugnen i ca 10 min, tills degen är gyllene. Ta ut och låt svalna.
Päroncurd
Skala, kärna ur och och skär päronen i mindre bitar. Koka dem mjuka i citronjuice och zest på medelvärme.
Mixa till en slät puré och ha i socker, vaniljsocker och ägg. Värm på lite lägre än medelvärme under konstant omrörning. Rör tills curden tjocknat, ca 10 minuter. Dra av från värmen och rör ner smör, lite i taget tills allt smält. Ställ i kyl tills det är dags för servering.
Päronsallad
Dela, kärna ur och skär päron i så små tärningar som möjligt. Hacka fänkålsdillen. Vänd runt päron med fänkålsdill, citronsaft och päroncognac. Ställ i kylen tills det är dags för servering.
Italiensk maräng
Koka ihop vatten, socker och kryddnejlika i en kastrull på medelvärme till 110 grader. Börja vispa äggvitan med elvisp eller i maskin när sockerlagen kommit upp i 110 grader. Ta försiktigt upp kryddnejlikan när sockerlagen nått 121 grader. Häll lagen i en tunn stråle i äggvitorna under konstant vispning, vispa först på medelhastighet och sedan när all sockerlag är i höjer man till maxhastighet. Vispa tills marängen blir glansig och inte längre är varm utan är ljummen. Häll direkt över i en spritspåse.
Fyll varje tartlettskal med ca 2 msk curd, ha sedan på ca 1 msk päronsallad och till sist spritsar man över marängen. Bränn av med en brännare till fin gyllene färg.