Påskgodis på fem sätt

Påskgodis på fem sätt
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Påskgodis på fem sätt

23 ingredienser

Påsken är en riktig godishelg. Fyll ett påskägg med hemlagat godis, vilken fint present! Lakritskola, påskpussar, chokladägg, marsipanägg och mandelsplit.

Ingredienser

portioner stycken

Påskpussar

  • 3 dl florsocker
  • 1 dl vatten
  • 0,5 tsk ättika
  • 10-15 droppar citronessens
  • Nonstop, gula och orange

Lakritskola

  • 2,5 dl grädde
  • 250 g strösocker
  • 2,5 msk sirap
  • 1 msk glykos
  • 25 g smör
  • 0,5 lakritsstång

Chokladägg

  • 100 g smör, rumsvarmt
  • 1 msk vaniljsocker
  • 3 msk kakao
  • 5 dl havregryn
  • 2 msk kaffe (starkt) (eller likör)
  • 0,75 dl strösocker

Marsipanägg

  • 200 g marsipan
  • 100 g mörk choklad
  • 40 sötmandlar

Mandelsplit

  • 100 g sötmandel
  • 100 g mjölkchoklad
  • 0,5 dl florsocker

Gör så här

Påskpussar

  1. Blanda socker, vatten och ättiksprit i en kastrull och låt det koka 8-10 minuter. Häll en droppe på en tallrik och doppa ett finger, prova om lagen trådar sig när fingrarna trycks ihop och dras isär. Då är den klar. Häll lagen i en djup skål. Smaksätt med citronessens/citronsaft. Rör försiktigt tills massan börjar bli vit, klicka då snabbt ut massan med en tesked på plåt. Lägg en nonstop i mitten av varje kyss innan den hunnit stelna. Låt stelna innan de lossas från plåten.

Lakritskola

  1. Krossa lakritsstången fint. Blanda alla ingredienser i en kastrull och koka i ca 1 1/2 timme. Smeten ska nå en temperatur på mellan 121° och 125°. Häll då ut smeten på ett smort smörpapper i en form. Skåra med en vass kniv innan den stelnar helt.

Chokladägg

  1. Rör ihop smör och socker. Tillsätt vaniljsocker, kakao, havregryn och vatten/kaffe/likör. Blanda allt väl. Forma massan till längder på ett smörgås- eller bakplåtspapper. Skär längderna i jämna bitar och forma till små ägg. Bred ut strössel, kokosflingor eller nötter på en tallrik. Rulla äggen i garneringen. Förvara svalt.

Marsipanägg

  1. Skålla eller rosta så många mandlar du vill ha. Smält blockchokladen i en skål eller djup tallrik över en kastrull med sjudande vatten.Täck varje mandel med marsipan och forma till ett ägg. Doppa "äggen" i smält choklad. Garnera med strössel.

Mandelsplit

  1. Skålla och strimla mandeln. Sprid ut i en ugnssäker form och pudra över florsocker. Rosta mandeln i 200° i ugnen. Håll ständig koll och rör om ofta. Smält chokladen i en skål eller djup tallrik ovanpå en kastrull med sjudande vatten. Blanda den karamelliserade mandeln med den smälta chokladen och klicka ut på bakplåtspapper.