Pasta e fagioli

koket.se
Pasta e fagioli
Foto: Alia Serban

Pasta e fagioli

15 ingredienser

30 m

"Tänk dig en hybrid mellan en soppa, en gryta och en pastarätt, med en krämig sås. Det är en av mina personliga favoriträtter. Egentligen ska det vara borlottibönor, men jag gillar den med cannellinibönor. Du kan mixa såsen helt och hållet, innan du går i med pastan. Jag tycker att det är gott med lite bönbitar, så jag mixar den bara lite. Du kan också koka pastan direkt i såsen, men se bara till att såsen är tillräckligt lös så att pastan har något att koka i." /Oliver Ingrosso

Oliver Ingrossos recept saknar mängder - i italiensk matlagning betyder quanto basta ungefär så mycket som behövs. Så mycket du vill. Det som är tillräckligt för dig. Med de ledorden vill Oliver lära dig sina bästa tekniker och metoder för att laga fantastiskt god italiensk mat, utan att fokusera på exakta teskedar salt och minutanvisningar.

Quanto basta - omslag

Receptet är ur boken Quanto basta

Italienska favoriter och familjerecept av Oliver Ingrosso

Se Oliver Ingrosso laga receptet

logo

Ingredienser

portioner
  • vitlök
  • gul lök
  • olivolja
  • salt
  • svartpeppar
  • färsk rosmarin
  • cannellinibönor
  • lagerblad
  • passerade tomater
  • ev 1 bit parmesanost
  • vatten (eller buljong)
  • pasta (helst kort t.ex. tubetti)
  • färsk persilja
  • färsk basilika
  • parmesanost

Gör så här

  1. Hacka vitlök och gul lök.
  2. Häll olivolja i en kastrull och låt vitlöken och löken svettas en bra stund.
  3. Salta och peppra.
  4. Plocka bladen från rosmarinen och tillsätt dem.
  5. Tillsätt bönor, några lagerblad, passerade tomater och en parmesanskalk om du har.
  6. Låt det koka en stund så att smakerna går ihop.
  7. Häll på vatten eller buljong, ganska mycket, kom ihåg att det ska bli som en tjock soppa.
  8. Låt puttra tills det smakar gott och konsistensen tjocknat lite.
  9. Mosa bönorna, helt eller bara lite, med exempelvis en potatisstomp. Eller med en stavmixer, men kom ihåg att plocka upp lagerbladen först i så fall.
  10. Låt puttra vidare, det ska vara en ganska tjock konsistens. Däremot får den inte reducera ner för mycket, det ska vara mycket sås. Tänk på det lite som en risotto, du får avgöra när det behövs mer vatten och hälla på lite i taget om det behövs.
  11. Koka upp saltat vatten i en kastrull och koka pastan tills den är några minuter från klar.
  12. Häll pastan i såsen och låt den koka klart där. Tillsätt lite mer vatten om det behövs.
  13. Hacka persilja men låt basilikabladen vara hela. Lägg ner örterna i såsen när pastan kokat klart.
  14. Smaka av, salta och peppra om det behövs.
  15. Servera med riven parmesan och en fin olivolja på toppen.