Pasta e patate

koket.se
Pasta e patate
Foto: TV4

Pasta e patate

12 ingredienser

30 min

"Pasta och potatis – en klassisk rätt från Napoli! Traditionsenligt görs den med osten provola men jag byter ut det mot fior di latte istället, det blir grymt gott. Om du vill använda mozzarella istället går det såklart bra, men använd en med låg vätskehalt, annars blir det vattnigt istället för krämigt. Om du inte hittar datterinitomater kan du ta körsbärstomater istället. Pasta mista är pastan att föredra till den här rätten." /Oliver Ingrosso

Oliver Ingrosso använder inga måttenheter i sina recept utan vill inspirera att gå på känsla när man lagar mat och smaka sig fram.

Se Oliver Ingrosso laga receptet

logo

Ingredienser

portioner
  • gul lök
  • morot
  • stjälkselleri
  • potatis
  • olivolja
  • tomat (färska datterinitomater)
  • pasta (gärna pasta mista)
  • salt
  • svartpeppar
  • fior di latte
  • parmesanost
  • färsk basilika

Gör så här

  1. Finhacka lök, morötter och selleri. Det behöver inte vara så mycket i proportion till resten, det ska mest ge smak.
  2. Tärna även potatis.
  3. Hetta upp olivolja i en kastrull och sautera löken, morötterna och sellerin en stund.
  4. Tillsätt sedan potatisen samt de hela tomaterna och låt det bli mjukt. För att skynda på den processen kan du sätta på ett lock. Det gör också att det bildas ånga i kastrullen och då fastnar inte grönsakerna i botten lika lätt.
  5. Tillsätt lite vatten efter en stund och rör om.
  6. När allt börjar bli en aning mjukt kan du tillsätta pastan i samma kastrull. Du kan koka den separat också, men det går bra att koka den i såsen.
  7. Rör om hela tiden och häll över lite vatten då och då tills pastan har kokat klart.
  8. Om du vill ha mer smak kan du använda valfri buljong istället för vatten. Ta inte för mycket vätska i taget, det ska inte bli en soppa utan en väldigt krämig sås. Smaka av med salt och peppar.
  9. Skär fior di latte i mindre bitar och riv parmesan som sand.
  10. När pastan är klar och alla grönsakerna är mjuka så dra bort kastrullen från värmen och tillsätt fior di latte, parmesan, basilika och olivolja. Slunga runt mycket tills all ost har smält och du har en väldigt krämig och god sås.
  11. Servera med parmesan på toppen och ringla över lite olivolja. Ät med sked.

Guanciale är också något du kan ha i den här rätten. Stek den på låg värme utan något fett tills den blir krispig innan du tillsätter resten.