Skrubba, skölj och rensa skägget från blåmusslorna. Kontrollera att alla lever genom att knacka de som är öppna mot diskbänken. De som inte stänger sig bör du kasta.
Låt musslorna ligga i kallt vatten tills de ska användas.
Fräs schalottenlök, blekselleri och morötter i generöst med olivolja tills de mjuknat, ca 5–7 minuter.
Rör i vitlök och peperoncini och fräs i ytterligare 2–3 minuter, utan att vitlöken tar färg.
Häll över vitt vin och låt reducera ner till ungefär hälften.
Rör i passerade tomater och vatten. Smaka av med salt och peppar och låt koka under lock i 30 minuter.
Tillsätt smör i bitar och rör tills smöret smält in i såsen.
Riv i citronzest och smaka av igen.
Servering
Koka pastan al dente och gör samtidigt klart såsen.
Häll av blåmusslorna och rör ner dem i såsen. Täck med lock och låt koka i ett par minuter tills alla musslor har öppnat sig.
Spara lite av pastavattnet innan du häller av pastan.
Vänd ner pastan i såsen och späd med lite pastavatten så såsen inte känns stabbig.
Toppa med havskräftor, räkor, chili och bladpersilja. Ringla över lite god olivolja innan servering.