Pasta med friterad svamp

Pasta med friterad svamp
Foto: Köket.se
Tone Sekelius
Tone Sekelius

Pasta med friterad svamp

22 ingredienser

30 m

En härlig pastarätt med friterad svamp gör sig riktigt bra som festlig vardagsmiddag.

Ingredienser

portioner

Pasta

  • 500 g champinjoner
  • 1 gul lök
  • 3 klyftor vitlök
  • 500 g tagliatelle
  • 4 dl grädde
  • 2 msk japansk soja
  • 2 msk kantarellfond
  • 1-2 msk parmesanost
  • salt
  • peppar
  • smör (till stekning)
  • olivolja (till stekning)

Friterad svamp

  • olja (att fritera i)
  • 1 ägg
  • 1 dl pankoströbröd
  • salt
  • 1 tsk paprikapulver
  • 1 tsk lökpulver
  • 1 kruka persilja, hackad
  • 1 tsk vitlökspulver

Servering

  • parmesanost
  • persilja

Gör så här

Pasta

  1. Skiva eller klyfta champinjonerna.
  2. Hacka lök och vitlök.
  3. Koka pasta enligt förpackningen.
  4. Stek champinjonerna på medelhög värme i en torr stekpanna tills de krympt i storlek och vattnet har avdunstat. Lägg sedan svampen åt sidan.
  5. Lägg en klick smör och lite olja i stekpannan. Stek sedan löken på medelvärme tills den mjuknar och blir genomskinlig. Tillsätt sedan vitlök och stek i någon minut till.
  6. Tillsätt grädde, soja, kantarellfond, riven parmesanost, salt och peppar. Låt puttra i ca 10 minuter.
  7. Under tiden ska vi fritera svamp.

Friterad svamp

  1. Hetta upp olja till 175 grader.
  2. Vispa upp ägget i en skål.
  3. Mät upp pankoströbröd i en annan skål och krydda med paprikapulver, lökpulver och vitlökspulver.
  4. Vänd några bitar av de stekta champinjonerna först i ägget och sedan i pankoblandningen.
  5. Fritera svampen i olja tills den får färg. Lägg åt sidan.

Pasta forts.

  1. Nu har pastasåsen fått gotta till sig och pastan ska sammanställas.
  2. Sila pastan men spara lite vatten.
  3. Lägg pastan i såsen tillsammans med hackad persilja. Tillsätt pastavatten om det känns för torrt.
  4. Smaka av med salt och peppar.

Servering

  1. Servera pastan med friterad svamp, färsk hackad persilja och riven parmesanost.