Om tomaterna är stora så dela dem på mitten. Om de är små kan du låta dem vara hela. Lägg tomaterna i en ugnsform.
Gnugga vitlöksklyftorna så det yttersta pappriga skalet försvinner men låt dem i övrigt vara oskalade.
Lägg vitlöken formen tillsammans med tomaterna. Strö över chiliflakes, generöst med salt och svartpeppar och ringla olivolja över både tomaterna och vitlöken.
Skaka formen så att allt täcks.
Baka i mitten av ugnen tills tomaterna är djupt rostade och har fått mycket färg och vitlöksklyftorna är helt mjuka, cirka 35 minuter.
Plocka ur vitlöksklyftorna ur skalet och lägg i en mixer tillsammans med tomaterna. Häll i juicerna som samlats i botten av ugnsformen. Mixa till en tjock, slät puré.
Häll tomatpurén i en stekpanna och värm på låg värme tillsammans med ricottan och basilikan. Håll varmt medan pastan kokar.
Koka pastan i välsaltat vatten tills den är nästan helt klar. Spara lite pastavatten innan du häller av pastan. Vänd ned pastan i såsen tillsammans med 1 dl pastavatten och låt det hela koka ihop.
Späd med mer av det stärkelserika pastavattnet om det behövs, din sås kommer bli silkig och fin av det.
Servera med god olivolja som du ringlar över och strö på riven parmesan.