Pasta med saffran och kronärtskockor

POPULÄRT
koket.se
Pasta med saffran och kronärtskockor
Louise Johansson Kockarnas kamp
Louise Johansson Kockarnas kamp

Pasta med saffran och kronärtskockor

18 ingredienser

30 m

"En krämig vegetarisk pasta med saffran, vodka och kronärtskockor. Toppa med pinjenötter eller andra nötter beroende på vad du har hemma. Riv över rikligt med parmesanost." /Louise Johansson

Se Louise Johansson laga receptet

logo

Ingredienser

portioner

Vintersallad

  • 1 rosésallad (eller endivesallad)
  • 0,5 rödlök
  • 0,5 apelsin
  • 2 msk olivolja
  • 1 tsk flingsalt

Pasta

  • 4 port pappardelle
  • 1 g saffranspistiller
  • 0,75 dl vodka
  • 400 g kronärtskockshjärta (konserverade)
  • 1 bananschalottenlök
  • 3 klyftor vitlök
  • 3 dl vispgrädde
  • 1.5 dl pastavatten
  • 1 tsk salt
  • 2 tsk vitvinsvinäger

Servering

  • 2 tsk malen svartpeppar
  • 1 dl pinjenötter, rostade
  • 1 kruka basilika
  • 1 dl parmesanost, riven

Gör så här

Vintersallad

  1. Dela och riv isär rosésalladsbladen i mindre bitar.
  2. Skiva rödlöken tunt på mandolin och lägg i kallt vatten.
  3. Pressa apelsinsaft.
  4. Slunga salladen i apelsin, olja och flingsalt. Häll av rödlöken och toppa ovanpå salladen.

Pasta

  1. Koka upp en stor kastrull med saltat vatten.
  2. Lös upp saffranen i vodkan.
  3. Häll av kronärtskockorna och låt rinna av väl. Dela skockorna på hälften.
  4. Hacka vitlök och lök fint.
  5. Fräs vitlök och lök i en stekpanna i ca 2 minuter. Tillsätt kronärtskockorna och fräs i ytterligare 1 minut.
  6. Häll i vodkan och grädde. Sjud på medelvärme i ca 4-5 minuter.
  7. Koka pastan 1 minut mindre än anvisningen på förpackningen.
  8. Späd saffransåsen med pastavatten och smaksätt med salt och vitvinsvinäger.
  9. Vänd i pastan i såsen och sjud 1 minut.

Servering

  1. Lägg upp pastan på ett stort fat. Toppa med nymalen svartpeppar, pinjenötter, basilikablad och riv över parmesanost.
  2. Servera med vintersalladen.