Pasta verde

koket.se
Pasta verde
Oskar Montano
Oskar Montano

Pasta verde

Av: Oskar Montano

Från: Nyhetsmorgon

3 ingredienser

1 h

”Vacker grön pasta är en klassiker från Emilia-Romagna. Vanligtvis använder man blancherad spenat för att få den gröna färgen, men det går att använda vilka gröna grönsaker som helst. Det går även bra med grövre grönsaker som ofta går att hitta till bättre pris. Ta bort grova stammar och använd framförallt bladen. Det är viktigt att de går att mixa helt slätt i mixer. När du kokat grönsakerna gäller det att få bort så mycket vatten som möjligt. Här kan vikten variera en aning beroende på vilken typ av grönt du använt, väg när den är blancherad och urkramad.” /Oskar Montano

Se Oskar Montano laga receptet

logo

Ingredienser

portioner
  • 400 g tipo 00 mjöl (om du ska göra lång pasta så använd 50% durummjöl, semola di grano duro)
  • 120 g gröna blad, blandade och urkramade (t.ex. spenat, mangold)
  • 130 g ägg, rumstempererade (1 helt ägg + ca 50 g äggula)

Gör så här

  1. Koka upp välsaltat vatten. Blanchera bladen tills de är helt mjuka. Spenat går fort medan grönkål tar ca 8 minuter.
  2. Häll av i durkslag och låt svalna.
  3. Lägg därefter bladen i en kökshandduk som du snurrar hårt runt bladen för att krama ur allt vatten. När du kört en gång trycker du lite till.
  4. Väg upp 120 g grönt och 1 helt ägg i en mixer eller matberedare.
  5. Lägg i äggulorna tills du kommer upp i 250 g. Om det skulle skilja på några gram fyller du på med vatten. Mixa tills du får en slät grön blandning.
  6. Häll upp mjölet, gör en grop och häll i den gröna äggblandningen.
  7. Blanda med gaffel till smulig konsistens som inte är för blöt.
  8. Tryck till och knåda degen med handflatorna. Eftersom det är många äggulor kan degen kännas hård och vara svår att knåda till en början. Låt degen i så fall ligga i plastfolie och vila 5 minuter i rumstemperatur innan du fortsätter knåda.
  9. När du knådat färdigt ska degen vara slät med elastisk konsistens. Låt vila inplastad i 30 minuter i rumstemperatur.