Pasta vongole med peperoncino

koket.se
Pasta vongole med peperoncino
Foto: Lennart Weibull
Oskar Montano
Oskar Montano

Pasta vongole med peperoncino

Av: Oskar Montano

Från: Nyhetsmorgon

9 ingredienser

30 min

"Om jag måste välja en rätt att äta resten av livet väljer jag pasta vongole. Tröttnar aldrig på den rätten. Skillnaden mellan en god och en extremt god vongole är valet av musslor. Jag använder samma recept med både blåmusslor och hjärtmusslor, beroende på vad jag får tag på. Vongolemusslor är små, men har en smak som inte går att jämföra med något annat. Men jag har också ätit pasta med blåmusslor på stränder i Italien som nästan har varit ännu godare. Om du har turen att hitta vildplockade musslor är det oslagbart. Det kan vara svårt att laga den här rätten till fler än tre personer. Fyra funkar också, men tre är optimalt." /Oskar Montano

Boktips!
Oskar Montano Pasta wizard

Boktips!

Receptet kommer från boken Pasta Wizard av Oskar Montano.

Läs mer

Se Oskar Montano laga receptet

logo

Ingredienser

portioner
  • 1 kg vongole (eller andra färska musslor)
  • 1 knippe färsk bladpersilja, finhackat + hela stjälkar
  • 2-3 klyftor vitlök
  • ca 0,5 dl olivolja (+ 1 msk)
  • 5 körsbärstomater, delade
  • 0,5 peperoncini (eller sa mycket du önskar, men överdriv inte)
  • 1 dl torrt vitt vin
  • salt
  • 380-400 g spaghettoni (eller annan lång och torkad pasta)

Gör så här

  1. Börja med att rensa musslorna. Har du vongole kan de behöva ligga i vatten med salt någon timme för att spotta ut sanden. (Ofta är detta redan gjort, fråga din fiskhandlare.)
  2. Använder du blåmusslor rensar du dem rena från sjögräs.
  3. Lägg persiljestjälkar, en hel vitlöksklyfta och 1 msk olivolja i en panna. Sätt på hög värme och när det börjar fräsa lägger du i musslorna. Sätt på locket.
  4. Precis när musslorna har öppnats stänger du av värmen.
  5. Om du använder större blåmusslor kan de tillagas lite längre, eftersom de har mer kött och kan behöva några extra minuter.
  6. Plocka drygt hälften av musslorna och låt några med skal vara kvar, det är alltid trevligt.
  7. Sila av vätskan, om sand har kommit med fångar silen upp en del.
  8. Koka upp en stor kastrull med saltat vatten till pastan. Var aningen försiktig med saltet eftersom musslornas salthalt ibland kan vara väldigt hög.
  9. Häll 0,5 dl olivolja, 1–2 skivade vitlöksklyftor, körsbärstomater och en hel bit peperoncini i en kall panna. Sätt på medelvärme, fräs långsamt och se till att inte bränna vitlöken.
  10. När vitlöken börjar bli mjuk och doftar ljuvligt så slå på vinet och reducera så alkoholen försvinner.
  11. Tillsätt musselspadet men vänta med att tillsätta själva musslorna.
  12. Koka pastan någon minut kortare än den rekommenderade koktiden.
  13. Lyft över pastan till pannan med musselsåsen och koka klart i pannan. Spara pastavattnet så att du kan fylla på tills du får en perfekt krämig sås.
  14. När pastan börjar bli klar rör du runt den i pannan så att stärkelsen hjälper såsen att tjockna. Smaka av med salt.
  15. Lägg i musslor och persilja när pastan är klar och servera direkt.