Pastagratäng med mozzarella

Pastagratäng med mozzarella
Foto: Ulrika Pousette
Jenny Warsén porträtt
Jenny Warsén porträtt

Pastagratäng med mozzarella

15 ingredienser

50 min

"Vi älskar gratänger i hushållet. Det är rätter som lätt lagar sig själv i ugnen medan man gör annat i hemmet. Detta recept är dessutom smidigt att göra på köttfärssåsrester." /Jenny

Ingredienser

portioner
  • 400 g pasta, penne rigate
  • ca 10 körsbärstomater
  • ca 3 dl mozzarellaost, riven

Krämig köttfärsröra

  • 1 gul lök
  • 1 klyfta vitlök
  • 500 g nötfärs
  • 1 msk tomatpuré
  • 400 g krossade tomater (eller passerade)
  • 2 dl crème fraîche, gärna smaksatt
  • 1 tsk sambal oelek
  • salt
  • peppar
  • smör, att steka i
  • ev körsbärstomater, och timjan till garinering

Till servering

  • sallad

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200–225 grader.
  2. Koka pastan enligt anvisning på förpackningen. Skala och finhacka löken och vitlöken.
  3. Fräs hacket i smör i en stor stekpanna, lägg i färsen och bryn tills den fått färg och smular sig – använd en gaffel att röra med.
  4. Tillsätt tomatpuré, krossade tomater och crème fraiche. Låt puttra i 10–20 minuter. Smaka av med salt, peppar och sambal oelek (om du vill ha lite hetta).
  5. Blanda den kokta pastan med köttfärsröran. Häll alltsammans i en smord ugnssäker form. Klyfta
  6. körsbärstomaterna och fördela dem över röran. Strö över mozzarellan.
  7. Gratinera mitt i ugnen i cirka 20 minuter eller tills gratängen fått fin färg.
  8. Toppa eventuellt med halverade körsbärstomater och timjan och servera med en god och krispig sallad.