1 chilifrukt (går att uteslutas om du inte vill ha hetta)
0,5 tsk malen spiskummin
2-3 msk vatten
olivolja
rapsolja
salt
peppar
Pastasallad
400 g pasta
1 gurka
150 g körsbärstomater
1 röd paprika
1 rödlök
1 knippe färsk persilja
olivolja
salt
svartpeppar
Gör så här
Muhammara
Sätt ugnen på 200 grader. Lägg valnötterna på en plåt och rosta mitt i ugnen i ca 7-10 minuter. Passa noga, om de bränns blir de bittra i smaken.
Ta ut ur ugnen och lägg nötterna på en kökshandduk. Gnugga bort så mycket skal som möjligt från nötterna, det är okej om det finns lite skal kvar. Sortera bort nötterna utan att få med skalet som smulats i duken.
Lägg nötterna i en matberedare tillsammans med övriga ingredienser förutom oljan. Salta försiktigt, vissa paprikapuréer är väldigt salta i smaken, smaka dig fram och krydda efter smak. Mixa några varv tills det blir blandat och malt.
Häll sedan i olja medan mixern är igång, blanda mellan oliv- och rapsolja. Har man bara olivolja i kan den lätt ta över i smaken. Du bestämmer vilken konsistens och hur mycket olja du vill ha i muhammaran. Ca 0,5 dl brukar vara ganska lagom.
Pastasallad
Koka pastan enligt anvisning på förpackningen. Häll av pastan och låt den svalna. Blanda sedan ihop med muhammaran.
Skär grönsakerna i mindre bitar. Hacka persiljan fint. Blanda ihop pastan med grönsakerna och persiljan. Smaka av och se om det behövs mer salt, peppar och olivolja.