Laxsoppa med skaldjur

Laxsoppa med skaldjur
Foto: Susanne Hallmann

Laxsoppa med skaldjur

Av: Paula Ahlsén Söder

Från: Lax – från vardag till lyx

13 ingredienser

15 min

Färgstark fisksoppa med saffran, lax och skaldjur. Toppa med färsk koriander! Recept från kokboken Lax - från vardag till lyx.

Ingredienser

portioner
  • 500 g laxfilé utan skinn
  • 1 gul lök
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 purjolök
  • 0,5 g saffran [1 förp]
  • 1 msk smör, till stekning
  • 1 msk fiskfond
  • 2-3 dl vatten
  • 2 dl torrt vitt vin
  • 1 dl kaffegrädde
  • 20 skalade räkor, stora
  • 10 musslor, stora, tillagade (med skal)
  • 1 kruka färsk koriander

Gör så här

  1. Dela laxen i 4–6 bitar.
  2. Skala och finhacka lök och vitlök, strimla purjolöken.
  3. Fräs lök, vitlök, purjolök och saffran i smör i en stor kastrull eller traktörpanna.
  4. Tillsätt fiskfond, vatten och vin till fisksoppan.
  5. Sjud utan lock ca 10 minuter.
  6. Smaka av.
  7. Häll i grädde och lägg försiktigt ned laxbitarna.
  8. Sjud din fisksoppa ca 5 minuter.
  9. Lägg ner räkor och musslor och låt dem bli varma utan att koka.
  10. Klipp över koriander över fisksoppan vid serveringen.