Laxgryta med vin

Laxgryta med vin
Foto: Susanne Hallmann

Laxgryta med vin

Av: Paula Ahlsén Söder

Från: Lax – från vardag till lyx

12 ingredienser

30 min

Vardagsgryta som förstärks smakmässigt av goda färska örter. Slösa med dessa då rätten inte har så mycket färg i sig. /Paula - Receptet är från kokboken Lax - från vardag till lyx.

Ingredienser

portioner
  • g laxfilé utan skinn
  • 8 potatisar
  • 1 gul lök
  • 2 salladslökar
  • smör, till stekning
  • 1 klyfta vitlök
  • 2 dl torrt vitt vin
  • 100 g mascarpone
  • 0,5 dl blandade örter, , finhackade (t ex salvia, timjan, dragon, persilja eller oregano)
  • salt (efter smak)
  • svartpeppar (efter smak)
  • blandade örter, till dekoration

Gör så här

  1. Skala och koka potatisen ca 20 minuter tills den är mjuk.
  2. Häll av vattnet, lägg hushållspapper över kastrullen och lägg på
  3. locket så att potatisen inte blir vattnig.
  4. Hacka gul lök, skiva salladslöken och fräs i smör i en kastrull.
  5. Pressa i vitlöken.
  6. Häll på vinet.
  7. Dela laxen i bitar, lägg ned den i kastrullen och låt den sjuda ca 10 minuter tills den känns färdig.
  8. Lyft försiktigt upp laxen och lägg den på ett varmt fat.
  9. Blanda ner färskost och hackade örter i kastrullen och smaka
  10. av med salt och peppar.
  11. Häll såsen över laxen och pressa potatisen i en hög vid
  12. sidan om.