5 äggvitor, spara gulorna till citruscurden (stora ägg)
3 dl strösocker
0,5 citron, saft
1,5 tsk majsstärkelse
Lemon curd
5 äggulor (från stora ägg)
2 ägg (stora ägg)
1 citron, rivet skal
1,1 dl citronsaft (saft från ca 3 citroner)
1 dl strösocker
50 g smör, kallt
Fyllning och garnering
5 dl vispgrädde
400 g jordgubbar
1 msk rörsocker
1 kruka färsk basilika
pistagenötter, hackade
Gör så här
Börja med lemon curden. Lägg äggulor, ägg, rivet skal från citrusfrukterna, citrussaft och strösocker i en värmetålig skål eller bunke av metall.
Häll upp ca 1 dl vatten i en kastrull. Låt vattnet sjuda på medelvärme med bunken ställd på kastrullens öppning. Rör om hela tiden, ca 5 minuter, tills krämen tjocknat och fått samma konsistens som en bearnaisesås.
Ta bort bunken från värmen. Skär smöret i bitar och rör ner det i den varma lemon curden tills den smält helt.
Häll upp curden i en lufttät burk och låt svalna. Sätt på lock och ställ i kylen för att svalna helt, minst 1 timme.
Fortsätt med marängen. Sätt ugnen på 150 grader (över- och undervärme). Täck en plåt med bakplåtspapper.
Vispa äggvitorna till ett fast skum med elvisp i en bunke av glas eller metall. Tillsätt strösockret, lite i taget, och citronsaft under konstant vispning med elvisp. Fortsätt vispa tills du får en blank och tjock maräng.
Sikta ner majsstärkelsen och vänd försiktigt ner den i marängsmeten.
Bred ut marängsmeten på bakplåtspappret och forma försiktigt till en rund marängbotten med hjälp av baksidan av en sked. Se till att den får en liten upphöjd kant.
Grädda botten till din pavlova i mitten av ugnen i 15 minuter, sänk sedan värmen till 100 grader (över och undervärme) och låt marängbotten gräddas i ytterligare 30-40 minuter utan att du öppnar ugnsluckan. Låt marängtårtan svalna helt och hållet på den varma plåten innan du fyller och dekorerar den.
Ansa jordgubbarna och skär i bitar. Strimla basilikan. Blanda jordgubbar, basilika och socker. Låt stå och marinera.
Vispa grädden till mjuka toppar med elvisp. Fyll marängbotten med grädden och bred sedan på lemon curd. Dra några varv med en sked så att du får ett fint mönster. Ha sedan på jordgubbar och pistagenötter.
Servera din pavlova direkt eller förvara den i kylskåp. Kom bara ihåg att du längre tid du låter pavlovan stå med fyllningen, desto mer kommer den att suga åt sig av vätskan från fyllningen och bli mindre krispig på utsidan.