Pekan- och valnötspaj

koket.se
Pekan- och valnötspaj
Foto: TV4
Birgitta Rasmusson
Birgitta Rasmusson

Pekan- och valnötspaj

11 ingredienser

45 m

Kolapaj med valnötter och pekannötter, oemotståndligt god med en klick vaniljglass till.

Se Birgitta Rasmusson laga receptet

logo

Ingredienser

portioner8 - 10
  • 3 dl vetemjöl
  • 2 msk strösocker
  • 150 g smör
  • 2 msk kakao
  • 3 dl vispgrädde
  • 2 dl strösocker
  • 2 dl mörk sirap
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 krm salt
  • 100 g pekannötter
  • 100 g valnötter

Gör så här

  1. Skär smöret i mindre bitar och blanda med mjöl, socker och kakao i en bunke. Arbeta ihop ingredienserna till en deg. Enklast är att använda händerna.
  2. Tumma ut degen i en pajform. För att inte skalet ska resa sig kan du picka degen med en gaffel. Lägg också gärna lite aluminiumfolie utmed kanterna så att inte kanterna släpper från formen.
  3. Förgrädda pajskalet i ugnen i 225 grader i 15 minuter.
  4. För kolasåsen, blanda grädde, socker och sirap i en kastrull. Låt koka häftigt ca 15 min utan omrörning tills den tjocknat något. Smaka av med vaniljsocker och salt.
  5. Ta ut pajskalet. Fördela nötterna i pajskalet. Häll kolasåsen över.
  6. Grädda på 225 grader ytterligare ca 10 min. Låt pajen bli riktigt kall innan den serveras, gärna med vaniljglass till.