Pekannötsdröm

NYHET
Pekannötsdröm
Foto: TV4
Lina Shawali HSB 2024
Lina Shawali HSB 2024

Pekannötsdröm

29 ingredienser

En mjuk kaka extra allt med härlig och knäckig fyllning av kaffe, apelsin och pekanötter. Efter gräddning toppas kakan med en karamellglasyr och kanderade pekannötter.

Ingredienser

Bundt cake

  • 6 dl vetemjöl
  • 1 tsk bikarbonat
  • 0,5 krm salt
  • 175 g smör (rumstemperatur)
  • 5 dl strösocker
  • 5 ägg (rumstemperatur)
  • 1,5 dl gräddfil
  • 2 tsk malen kanel
  • 5 tsk apelsinskal
  • 2 dl pekannötter

Knäckig pekannöt, kaffe och apelsinfyllning

  • 0,5 dl snabbkaffepulver
  • 1 dl apelsinskal
  • 1 tsk salt
  • 2 dl pekannötter, rostade
  • 2 dl farinsocker
  • 1 tsk kakao
  • 15 g smör (smält)

Karamellglasyr

  • 2,5 dl grädde
  • 1,5 dl strösocker
  • 1,5 dl ljus sirap
  • 30 g smör
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 0,5 krm salt
  • 1 msk snabbkaffepulver
  • 1 tsk kakao

Karameliserade pekannötter

  • 1 dl pekannötter
  • 1,5 dl strösocker
  • 1 msk smör

Dekor

  • ätbara blommor

Gör så här

Kaka

  1. Sätt ugnen på 175 grader, över- och undervärme. Smörj formen noggrant med smör. Mjöla formen noggrant med vetemjöl. Se till att alla kanter är täckta med mjöl.
  2. Sikta ner vetemjöl, salt och bikarbonat i en bunke.
  3. Vispa smör med hög hastighet tills smöret får en ljusare färg och blir krämigt. Tillsätt sedan strösockret, 1 dl i taget, under vispning tills det blir en porös massa.
  4. Sänk hastigheten och tillsätt ett ägg i taget under vispning. Tillsätt 2 msk av mjölblandningen och fortsätt vispa ca 1 minut.
  5. Tillsätt resterande mjölblandning lite i taget under vispning på låg hastighet ca 1 minut
  6. Tillsätt gräddfil och blanda alla ingredienser försiktigt med hjälp av slickepott.
  7. Tillsätt kanel, apelsinskal och finhackade rostade pekannötter och blanda försiktigt med slickepott.
  8. Häll halva smeten i den mjölade bakformen. Jämna till smeten med hjälp av en slickepott. Strö över pekannöt- och apelsinblandningen jämt över formen. Täck med resten av smeten. Grädda kakan mitt i ugnen ca 1 timme.
  9. När kakan är färdiggräddad, ta ut och låt svalna ca 10 minuter i formen innan den vänds upp och ned på ett bakgaller för att svalna helt.

Knäckig pekannöt-, kaffe- och apelsinfyllning

  1. Smält smöret i en kastrull.
  2. Hacka rostade pekannötter och lägg i en skål.
  3. Tillsätt resten av ingredienserna i bunken och blanda med slickepott.

Karamellglasyr

  1. Blanda ihop grädde, ljus sirap och socker i en kastrull. Koka kolasåsen under omrörning ca 8-10 minuter. Karamellsåsen ska ha en temperatur mellan 105-110 grader när den är färdig.
  2. Rör ner smöret. Tillsätt salt, kaffepulver och vaniljsocker.
  3. Blanda samman tills karamellsåsen börjat tjockna.
  4. Låt såsen svalna en stund. Häll sedan såsen i en kanna redo för att dekorera kakan med.

Karamelliserade pekannötter

  1. Smält sockret till en gyllenbrun karamell.
  2. Tillsätt pekannötterna och rör om.
  3. Tillsätt smöret och rör om till nötterna separerat från varandra.
  4. Häll nötterna på ett bakplåtspapper och låt svalna.
  5. Mixa nötterna i mixer till mindre bitar för att sedan dekorera bundt cake med.

Dekor

  1. Dekorera kakan med glasyren, karamelliserade pekannötter och till sist ätbara blommor.