Banana cream pie och pekannötspaj är klassiska pajer från Södern. Kombinera dem och lägg till ett lager choklad så får du en efterrätt som påminner dig om en barndom du önskar att du haft! /Marcus
Skär smöret i bitar och smält det i en liten kastrull på låg värme. Koka tills mjölkproteinet fått färg och det skirade smöret har blivit lite mörkare, i ungefär 10 minuter. Rör om då och då. Låt inte smöret bli bränt. Skrapa ner allt i en skål och se till att du får med de brynta småbitarna i botten.
Smula ner kexen i en matberedare och mixa i intervaller till stora smulor. Skrapa ur vaniljfröna och lägg dem i matberedaren (spara vaniljstången till något annat) tillsammans med smöret. Mixa i intervaller tills alla smulor är fuktiga. Skrapa ner massan i en djup pajform, 25 cm i diameter, och tryck ut den i ett jämnt lager på botten och kanterna.
Grädda pajskalet tills det är lätt gyllenbrunt, i ungefär 5 minuter. Låt svalna på ett galler.
Ganache
Lägg chokladen i en medelstor värmetålig skål.
Koka upp grädden tills den sjuder i en liten kastrull på medelvärme. Häll grädden över chokladen och låt stå i 1 minut. Vispa försiktigt, börja i mitten och arbeta dig utåt tills chokladen har smält och ganachen är slät.
Häll ganachen i pajskalet och pensla ut den i ett jämnt lager på botten och kanterna. Låt stelna medan du gör fyllningen.
Fyllning
Vispa strö- och farinsocker med smöret till en fluffig smet. Vispa ner ett ägg i taget och skrapa längs bunkens kant efter varje ägg. Tillsätt ljus sirap och lönnsirap och vispa till en slät smet. Rör ner pekannötter, kanel, muskot, kryddnejlikor och salt.
Skiva bananen tunt och lägg skivorna i ett jämnt lager ovanpå ganachen. Häll i fyllningen och skaka pajen för att jämna ut den.
Grädda i 5 minuter på 180 grader. Sänk sedan till 160 grader och grädda tills fyllningen har stelnat, i 35-40 minuter. Låt svalna på ett galler i minst 1 h innan du skär upp den.
Häll upp en pöl varm vaniljsås på varje tallrik och lägg på en pajbit.