Calvadosäpplen med nötgrädde

Calvadosäpplen med nötgrädde
Foto: Fredrik Sandin Carlson
Pelle Johansson
Pelle Johansson

Calvadosäpplen med nötgrädde

9 ingredienser

15 min

Knäckiga äpplen med mjuk nötgrädde sätter pricken över i:et på en god middag. När man flamberar träder många smaker fram, dessutom sätter det en festlig prägel. Passa luggen bara!

Ingredienser

portioner
  • 4 äpplen granny smith
  • 3 msk strösocker
  • 1 msk calvados
  • 2 msk smör
  • rörsocker

Nötgrädde:

  • 2 dl vispgrädde
  • 2 msk hasselnötter
  • 50 g choklad
  • 1 msk rörsocker

Gör så här

  1. Tärna äpplena i lagom stora bitar. Bryn sockret och lägg sen ner äppelbitarna. Bryn dem i sockret tills de blir gyllenbruna.
  2. Flambera, det vill säga häll över Calvados och tänd på. Dra åt sidan och låt alkoholen brinna upp. Tillsätt smör och strö över råsocker.
  3. Nötgrädde: Hacka nötterna och riv chokladen grovt. Vispa grädden och blanda ner nötter, choklad och råsocker.
  4. Servera äpplena ljumna med grädden.