Kroppkakor

Fastlagen
Foto: Fredrik Sandin Carlson
Pelle Johansson
Pelle Johansson

Kroppkakor

10 ingredienser

45 min

Klassiska kroppkakor med lingon och smör.

Ingredienser

portioner
  • 500 g potatis
  • 2,5 dl vetemjöl
  • 1 ägg
  • 100 g rimmat fläsk
  • 1 gul lök
  • 1 tsk malen kryddpeppar
  • salt
  • peppar
  • lingon, till servering
  • smör, till servering

Gör så här

  1. Koka potatisen mjuk i lättsaltat vatten. Skala och pressa den. Låt svalna helt.
  2. Blanda potatispresset snabbt med mjöl, ägg och kryddor.
  3. Skala och finhacka löken och tärna fläsket. Stek det tillsammans.
  4. Forma bollar av potatissmeten, tryck i lök och fläsk och slut igen.
  5. Koka i 5-6 minuter i lättsaltat vatten. Kroppkakorna är klara när de flyter upp till ytan.
  6. Servera med lingon och smör.