Basrecept på sushiris. En vanlig missuppfattning är att sushi betyder rå fisk. Så är inte fallet, sushi syftar på riset, som får en sur smak av vinägern.
För varje portion ska en deciliter sushiris och en deciliter vatten måttas upp. Beräkna cirka 5 matskedar risvinäger till ett kilo ris.
Skölj riset noga i kallt vatten flera gånger tills vattnet inte blir grumligt när du rör om i riset.
Lägg riset i en kastrull och slå på kallt vatten och låt riset stå och svälla i kastrullen cirka 30 minuter, utan värme.
Koka sedan upp riset utan lock och låt koka livligt i ett par minuter. Lägg på ett tättslutande lock och låt småputtra på svag värme i cirka 18 minuter. Används inte gasspis eller induktionsspis så ska kastrullen direkt tas bort från plattan till en ny platta med lägsta värme. Lyft aldrig på locket under kokningen.
När riset kokat klart tas kastrullen av plattan. Lyft av locket och lägg en kökshandduk över kastrullen för att fånga upp ångan. Låt sedan riset stå och dra i cirka 15 minuter.
Lägg över riset i en bred skål. (Absolut inte någon skål av metall, som kan påverka risets smak.)
Använd en träslev för att försiktigt röra ner risvinägern.