Pepparkakscheesecake med äppelmos och kanderade nötter

Felix pepparkakscheesecake med äppelmos och kanderade nötter
Foto: Angelica Söderberg

Pepparkakscheesecake med äppelmos och kanderade nötter

13 ingredienser

20 min + 3 h i frys

Julcheesecake med pepparkakor i botten, toppad med äppelmos och kanderade nötter.

Felix tipsar!
Felix äpplemos produkt ny

Felix tipsar!

Felix Äpplemos tillagat i hjärtat av skåne!

Läs mer

Ingredienser

portioner

Botten

  • 150 g digestivekex
  • 100 g pepparkaka
  • 100 g smör, smält

Fyllning

  • 3 ägg
  • 2 dl strösocker
  • 400 g färskost
  • 1 vaniljstång
  • 2 dl vispgrädde

Kanderade mandlar

  • 1 msk sirap
  • 0,5 msk strösocker
  • salt
  • 50 g sötmandel

Topping

  • 2 dl Felix Äpplemos

Gör så här

Botten

  1. Mixa kex och pepparkakor grovt i en matberedare tillsammans med smöret. Tryck ut massan i botten en form med löstagbara kanter, ca 25 cm i diameter.

Fyllning

  1. Skilj på äggvitor och äggulor. Vispa äggulorna med sockret. Tillsätt färskosten och fröna från vaniljstången.
  2. Vispa grädden och vänd försiktigt ner i smeten.
  3. Vispa äggvitorna till ett hårt skum och vänd också försiktigt ner i smeten. Häll upp smeten i formen och låt stelna i frys minst 3 timmar. Gör under tiden kanderade mandlar.

Kanderade mandlar

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Låt sirap, socker och salt koka ihop i en kastrull. Rör ner mandlarna i kastrullen och blanda väl.
  3. Sprid ut mandlarna på en plåt med bakplåtspapper och låt torka i ugnen i ca 10 minuter. Rör om någon gång under tiden.
  4. Separera nötterna från varandra och hacka grovt.

Montering

  1. Bred ut ett tunt lager äppelmos på kakan och tag försiktigt bort kanterna på springformen. Toppa kakan med de kanderade nötterna.
TIPS!
Goda recept från Felix
Felix saffranskaka med lingongrädde

Goda recept från Felix

Fler tips och recept från Felix

Läs mer