Ljuvlig pepparkakssockerkaka formad som en krans med en len saffranskräm och sockrade lingon. Underbara smaker som gifter sig och gör det här till en självklar favorit till fikat!
Sätt ugnen på 175 grader. Smörj en rund form, ca 20 cm diameter, och klä botten sant sidorna med bakplåtspapper. Ställ åt sidan.
Pepparkakskrydda
Blanda alla kryddorna till pepparkakskryddan väl.
Botten
Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker luftigt.
Blanda filmjölken och olja i en liten skål.
Smält chokladen.
Blanda ihop alla torra ingredienserna i en annan skål.
Vispa ner filmjölksblandningen och chokladen i äggsmeten och vänd ner de torra ingredienserna.
Häll smeten i formen och grädda den mitt i ugn ca 30–35 minuter. Känn med en sticka om botten är färdig. Låt den svalna något i formen innan du vänder den på galler och låter den kallna helt.
Kräm
Blanda saffran med strösocker och citronsaft och låt det stå och dra minst 5 minuter.
Vispa smöret vit och luftigt. Vispa färskosten och blanda med smöret.
Under fortsatt vispning häller du i florsocker, ca 0,5 dl åt gången. Vispa till sist i saffranet.
Montering och gernering
Dela bottnen i två lika delar. Du kan stansa ut hål i mitten på varje botten för att få till formen av en krans med det kan uteslutas. Lägg ett lagom stort glas i mitten på botten och skär runt glaset med en liten kniv. Ta bort mitten.
Bred eller spritsa krämen mellan och över bottnarna. Garnera med sockrade lingon och färska blad.