Pepparkakssnittar på 3 sätt

Pepparkakssnittar på 3 sätt
Foto: köket.se
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Pepparkakssnittar på 3 sätt

Av: Köket.se

Från: Köket

12 ingredienser

30 min

Snittar på pepparkakor gör alltid succé på julmingel och julfester. Här är tre enkla och riktigt goda varianter på favoritkombinationen ost och pepparkakor!

Receptet blir 10-15 snittar av varje sort.

Ingredienser

portioner snittar

Ädelostbollar

  • ca 140 g ädelost (av fast sort, inte för krämig)
  • 75 g färskost
  • 10 pepparkakor

Brie och honungsnötter

  • 10-15 pepparkakor
  • 200 g brieost
  • 1 dl pekannötter
  • 2 msk honung
  • ev 1 kvist rosmarin

Pepparkaka med parmesankräm

  • 10-15 pepparkakor
  • 75 g parmesanost
  • 100 g färskost
  • 2 färska fikon

Gör så här

Ädelostbollar

  1. Blanda samman ädelost och färskost med en gaffel. Forma ostsmeten till bollar.
  2. Smula pepparkakorna fint (enklast i en mortel) och lägg upp på ett fat. Rulla ädelostbollarna i pepparkakssmulet.

Brie med honungsnötter

  1. Hacka pekannötterna grovt. Rosta nötterna i en kastrull på medelvärme tills de börjar få lite färg. Tillsätt då honung och låt puttra ihop så nötterna karamelliseras. Dra av från värmen.
  2. Skär upp brieosten och lägg på pepparkakorna. Lägg över honungsnötterna och toppa eventuellt med ett blad rosmarin

Pepparkaka med parmesankräm

  1. Riv parmesanosten på den fina sidan av rivjärnet. Blanda samman parmesan och färskost. Klyfta fikonen i tunna fina klyftor.
  2. Lägg på en klick parmesankräm på pepparkakorna och toppa med en fikonklyfta.