Äppelcidergrillad unggriskottlettrad

Äppelcidergrillad unggriskottlettrad
Foto: Ps matsal
Per Gustafson - KK 2019
Per Gustafson - KK 2019

Äppelcidergrillad unggriskottlettrad

Av: Per Gustafson

15 ingredienser

Äppelcidergrillad unggriskottlettrad som serveras med god rösti.

Ingredienser

portioner st
  • 2 kg kotlettrad
  • 2,5 gula lökar
  • 7,5 äpplen
  • 8 dl äppelcider
  • 1,25 dl äppelcidervinäger
  • 2,5 vitlökar
  • 1,25 l kycklingbuljong
  • ca 1 dl färsk pepparrot, riven
  • 2,5 knippen körvel
  • 2,5 knippen gräslök
  • 125 g smör
  • 2,5 citroner
  • majsstärkelse, till redning
  • salt
  • peppar

Gör så här

  1. Salta och peppra kotlettraden och lägg den i en djup liten plåt.
  2. Skala och hacka lök och dela på äpplena.
  3. Fräs löken i en kastrull utan att den tar färg. Tillsätt vinägern, cidern och buljongen. Låt koka upp.
  4. Slå detta över kotlettraden och äppelhalvorna och bräsera i 110 grader ugn 1 timme beroende på storlek tills innertemperatur på 62 grader.
  5. Lyft ur äpplena, skala dem och mixa slätt. Tillsätt riven pepparrot efter smak.
  6. Lyft ur äpplena, skala dem och mixa slätt. Tillsätt riven pepparrot efter smak.
  7. Sila av buljongen i en kastrull och låt koka ned. Skumma väl.
  8. Red av med lite majsstärkelse och mixa med smöret och hackad körvel och gräslök.
  9. Skiva och grilla kotletten.
  10. Servera med god stekt rösti som är gjord på kall riven potatis.