Slottsstek

Slottsstek
Foto: TV4
Per Morberg 2018
Per Morberg 2018

Slottsstek

19 ingredienser

3 h

En klassisk slottsstek med pressgurka. Serveras med gräddsås och potatis.

Ingredienser

portioner

pressgurka

  • 1 gurka
  • 4 msk strösocker
  • 5 msk ättiksprit 12 %
  • 2 krm vitpeppar
  • 1 krm salt
  • 1 kruka färsk kruspersilja

Slottsstek

  • 1,5 kg nötstek, ca (fransyska)
  • salt
  • peppar
  • 3 rödlökar, i bitar
  • 3 små morötter, i bitar
  • 6 kryddpepparkorn
  • 1 lagerblad
  • 6 ansjovisfiléer
  • 3 msk tomatpuré
  • 1 msk ättika
  • 3-4 dl vatten

Sås

  • 5 dl vispgrädde
  • 3-4 msk svartvinbärsgelé

Gör så här

Pressgurka

  1. Skär gurkan med osthyvel i skivor.
  2. Blanda med alla ingredienser.
  3. Lägg i press med lock och en tyngd.
  4. Låt stå i press i 2-3 timmar.
  5. Hacka persiljan och strö över innan servering.

Slottsstek

  1. Salta och peppra köttet ordentligt runtom.
  2. Bryn i en stekgryta.
  3. Lägg lök och morötter vid sidan av steken.
  4. Tillsätt kryddpepparkorn, lagerblad, ansjovisfiléer, ättika, tomatpuré och vatten tills det täcker. Låt koka upp.
  5. Sänk värmen och låt bräsera under lock på svag värme cirka 1,5 timme. Vänd steken då och då.
  6. Ta upp och låt köttet vila 10-20 minuter.

Sås

  1. Sila stekskyn från grytan i en kastrull.
  2. Låt koka ihop tills ca hälften är kvar och häll i grädden och gelén.
  3. Låt såsen sjuda 5-10 minuter. Red av såsen om du vill ha den lite tjockare.
  4. Skär upp steken i tunna skivor.
  5. Servera köttet med sås och tillbehör, såsom pressgurka.