Per Morbergs älgstek

Per Morbergs älgstek
Foto: Martin Löf
Per Morberg 2018
Per Morberg 2018

Per Morbergs älgstek

Av: Per Morberg

Från: Morberg

13 ingredienser

1,5 h

Det här är en bonnigare variant av den klassiska söndagsrätten slottsstek. Receptet fungerar lika bra med oxkött som med älgkött.Godast blir det om köttet får steka riktigt länge så att det nästan trillar sönder. Använd helst kalvfond, men det går också bra med skyn som blir av steken. Servera med kokt potatis, syltlök, gelé och pressgurka. Kanske det godaste som finns!

Använd helst hemgjord kalvfond. Om du använder fond på flaska så späd med vatten så det inte blir för salt.

Ingredienser

portioner4 - 6
  • 1 kg älgstek
  • salt
  • peppar, nymalen
  • smör, till stekning
  • 1 morot
  • 1 gul lök
  • 0,5 purjolök
  • 3 dl kalvbuljong
  • 2 dl rött vin
  • 2 lagerblad
  • 1 kvist färsk timjan
  • 6 enbär
  • 5 dl vispgrädde

Gör så här

  1. Gnid in älgsteken med rikligt med salt och peppar. Bryn den runt om i smör i en tjockbottnad järngryta.
  2. Skala moroten och löken och skär dem i grova bitar. Skölj purjolöken och skär även den i grova bitar. Lägg ner alltsammans i grytan och låt det bryna med en stund.
  3. Häll på kalvfonden och vinet och tillsätt kryddorna.
  4. Sänk värmen och lägg på ett lock. Låt grytan sjuda sakta i 45–60 minuter tills älgsteken blivit mör. Prova med en sticka. Den ska släppa lätt när man drar upp den. Vänd och ös steken några gånger under tiden.
  5. Ta upp älgsteken, linda in den i aluminiumfolie eller blött smörpapper och låt den vila i 15 minuter.
  6. Häll grädden i grytan. Rör om och låt såsen koka ihop en stund. Smaka av med salt och peppar. Sila såsen.
  7. Skär upp din stek i cirka 5 mm tunna skivor och servera med kokt potatis, syltlök, gelé på svarta vinbär, rönnbär eller portvin (eller någon annan gelé) och pressgurka.