Få saker är godare än hemlagat äppelmos på nyplockade äpplen. Så här gör Per Morberg sitt äppelmos!
Ingredienser
ca 2 l vatten
3 tsk askorbinsyra
2 kg äpple (av valfri sort)
2 dl vatten
ca 1 dl rörsocker (efter smak)
Gör så här
Fyll upp en stor skål med vatten och tillsätt askorbinsyra.
Skölj äpplena, skala och skär upp i grova bitar. Lägg bitarna i skålen med vatten och askorbinsyra allt eftersom du hackar så att de inte mörknar.
Lyft ur äppelbitarna och lägg i en kastrull tillsammans med 2 dl vatten (1 dl vatten per kilo äpplen) och låt koka upp under lock i ca 15 minuter.
Passera äpplena sedan genom en grov sil eller ”äppelvagga”. Häll upp moset i en kastrull och smaka av med råsocker. Om äpplena i sig är väldigt söta behövs nästan inget socker och om de är syrliga behövs mer. Smaka och känn efter. Koka upp så sockret smälter.
Ät och njut på en gång eller portionera upp och frys in!