Lindgårdens saffranspannkaka

Lindgårdens saffranspannkaka
Foto: Martin Löf
Per Morberg 2018
Per Morberg 2018

Lindgårdens saffranspannkaka

12 ingredienser

En klassisk gotländsk efterrätt serverad med salmbärssylt.

Salmbär, eller blåhallon, är en halvbuske besläktad med björnbär. Bären mognar i augusti och växer vilt i Skåne, Öland, Gotland, Halland, Uppland, Bohuslän och Gästrikland.

Ingredienser

portioner
  • 2 dl grötris
  • 4 dl vatten
  • 0,5 tsk salt
  • 1 l mjölk
  • 1 dl sötmandel
  • 2 ägg
  • 1 dl russin
  • 1 dl strösocker
  • 1 förp saffran [0,5 g]
  • 2-3 msk cognac (efter smak)

Till servering

  • mjukvispad grädde
  • salmbärssylt

Gör så här

  1. Blanda ris, vatten och salt i en tjockbottnad kastrull.
  2. Koka upp, sänk värmen och låt det koka i cirka 10 minuter.
  3. Tillsätt mjölken och koka upp under omrörning.
  4. Sänk värmen och koka försiktigt under lock i ytterligare 45 minuter. Rör om varsamt då och då. Ställ kastrullen åt sidan och låt gröten svalna något.
  5. Sätt under tiden ugnen på 200 grader.
  6. Hacka mandeln och rör ner den i gröten tillsammans med ägg, russin, socker och saffran. Smaka av med konjaken och blanda noggrant.
  7. Häll smeten i en ugnsform (cirka 20 cm i diameter) och låt saffranspannkakan stå i ugnen tills den är genomgräddad, 20–30 minuter.
  8. Servera gärna saffranspannkakan ljummen tillsammans med vispad grädde och salmbärssylt.