Hetta upp grädden, mjölken och vaniljstängerna till det nästan kokar.
Sjud samman äggulorna i ett vattenbad tillsammans med sockret.
Häll i gräddmjölken i äggen och rör om.
Ställ att svalna i ett kallvattenbad.
När smeten har stelnat, skrapa ur prickarna ur vaniljstängerna. Häll sedan smeten i en glassmaskin.
Maräng
Sätt ungnen på 130 grader.
Vispa äggvitorna på medelhastighet tills de bildat ett fast skum.
Tillsätt socker och en nypa salt, vispa ca 6 min på högsta hastighet. Smeten ska bli blank och ej grynig när man tar lite mellan fingrarna.
Klicka ut på plåtar. Ha i ugnen ca 50 min, tills ytan är krispig och insidan seg.
Chokladsås
Blanda alltsammans i en kastrull och koka upp under omrörning. Serveras varm...
Montering
Bygg upp en "bakelse" med banan och marängen i botten. Lägg på några kulor glass. Spritsa på grädden och garnera med färska bären. Häll sist över chokladsåsen och servera.