Per Morbergs banana split

Per Morbergs banana split
Foto: Martin Löf
Per Morberg 2018
Per Morberg 2018

Per Morbergs banana split

16 ingredienser

En smarrig efterrättsklassiker som får både stora och små att hoppa av glädje.

Ingredienser

vaniljglass

  • 10 äggulor
  • 5 dl vispgrädde
  • 5 dl mjölk
  • 2 vaniljstänger
  • 2 dl strösocker

maräng

  • 5 äggvitor
  • salt
  • 2 dl strösocker

Chokladsås

  • 1 dl strösocker
  • 1 dl kakao
  • 0,5 dl sirap
  • 50 g smör
  • 0,5 dl vatten

Tillbehör

  • banan
  • färska bär
  • grädde, vispad

Gör så här

Vaniljglass

  1. Hetta upp grädden, mjölken och vaniljstängerna till det nästan kokar.
  2. Sjud samman äggulorna i ett vattenbad tillsammans med sockret.
  3. Häll i gräddmjölken i äggen och rör om.
  4. Ställ att svalna i ett kallvattenbad.
  5. När smeten har stelnat, skrapa ur prickarna ur vaniljstängerna. Häll sedan smeten i en glassmaskin.

Maräng

  1. Sätt ungnen på 130 grader.
  2. Vispa äggvitorna på medelhastighet tills de bildat ett fast skum.
  3. Tillsätt socker och en nypa salt, vispa ca 6 min på högsta hastighet. Smeten ska bli blank och ej grynig när man tar lite mellan fingrarna.
  4. Klicka ut på plåtar. Ha i ugnen ca 50 min, tills ytan är krispig och insidan seg.

Chokladsås

  1. Blanda alltsammans i en kastrull och koka upp under omrörning. Serveras varm...

Montering

  1. Bygg upp en "bakelse" med banan och marängen i botten. Lägg på några kulor glass. Spritsa på grädden och garnera med färska bären. Häll sist över chokladsåsen och servera.