Filmjölkslunch

Filmjölkslunch
Foto: Martin Löf
Per Morberg 2018
Per Morberg 2018

Filmjölkslunch

15 ingredienser

Häll upp en tallrik fil, strö på hemgjord müsli, klicka på en sked sylt, skiva ner lite frukt och bär och njut av att du inte behöver böka med grillen.

OBS! Sylten ska förvaras i kyl. Sylten brukar gå åt snabbt, men om du vill vara på den säkra sidan kan du tillsätta natriumbensoat för längre hållbarhet.

Ingredienser

Müsli

  • 2 dl havreflingor
  • 2 dl rågflingor
  • 2 dl veteflingor
  • 200 g hasselnötter, hackade (eller sötmandlar)
  • 1 dl vetekli
  • 1 dl linfrön, krossat
  • 1 dl torkad kokos
  • 4 msk akaciahonung
  • ev 4 msk nyponpulver (och/eller 1 dl torkade nässlor)

Körsbärssylt

  • ev 2 l körsbär (gärna skuggmoreller)
  • 6-7 dl strösocker
  • 2 dl vatten
  • 0,5 citron
  • 2 msk rom
  • ev 1 krm natriumbensoat

Gör så här

Müsli

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Häll alla ingredienser i en långpanna och ringla över honungen.
  3. Blanda runt.
  4. Rosta blandningen i ugnen i cirka 10 minuter.
  5. Smaksätt eventuellt müslin med nyponpulver eller torkade nässlor.

Körsbärssylt (med kärnor som man får spotta ut!)

  1. Skölj körsbären och lägg dem som de är (kärna inte ur dem) i en kastrull tillsammans med sockret.
  2. Låt dem stå och safta sig i några timmar.
  3. Häll på vattnet och låt koka upp och sedan sjuda i cirka 15 minuter.
  4. Ta av kastrullen från värmen.
  5. Pressa i citronen och tillsätt ett par matskedar rom.
  6. Häll upp sylten på väl rengjorda burkar.