Spett från havet med saffransaioli

Spett från havet med saffransaioli
Foto: Martin Löf
Per Morberg 2018
Per Morberg 2018

Spett från havet med saffransaioli

23 ingredienser

Härliga fiskspett serveras med en saffransdoftande aioli och vildris.

I programmet lagades även
Kall potatis- och purjolökssoppa

Tigerräkor, jätteräkor, kungsräkor, dessa stora räkor, är vanliga i thailändsk och annan asiatisk matlagning. I Sverige har det skrivits en hel del om de många negativa konsekvenser som odlingen av dessa orsakar. Vill du läsa mer, besök Naturskyddsföreningens hemsida.

Ingredienser

portioner
  • 8 grillspett

Spett

  • 300 g laxfilé
  • 300 g havskattsfilé
  • 200 g tigerräkor utan skal (gärna ekologiska)
  • 1 citron
  • 1 gul lök
  • ca 250 g körsbärstomater

marinad

  • 2 klyftor vitlök
  • 0,5 röd chilifrukt
  • 1 kruka gräslökgräslök
  • 1 kruka koriander
  • 1 kruka dragon
  • 0,5 dl vitt vin
  • 1 dl olivolja
  • 1 msk salt

Saffransaioli

  • 2-3 klyftor vitlök
  • 0,5 limefrukt
  • 2 äggulor
  • 2,5 dl neutral olja
  • salt (efter smak)
  • peppar (efter smak)
  • 0,5 g saffran [1 förp]
  • vildris

Gör så här

  1. Lägg spett av trä i blöt 1–2 timmar innan du börjar grilla.

Marinad

  1. Skala och hacka vitlöken och kärna ur och hacka chilin.
  2. Grovhacka örtkryddorna.
  3. Lägg alltsammans i en bunke och häll på vinet, olivoljan och saltet.
  4. Rör om.
  5. Skär fisken i lika stora bitar, 3 × 3 cm.
  6. Lägg ner bitarna tillsammans med tigerräkorna i bunken och låt marinera i minst 1 timme.
  7. Tvätta citronen noga och skär den i bitar.
  8. Skala löken och skär också den i bitar.
  9. Olja in spetten först, om de är av metall.
  10. Trä sedan omväxlande på en bit fisk, en räka, en bit citron, en bit lök och en cocktailtomat på spetten.
  11. Olja in spetten först om de är av metall.
  12. Grilla fiskspetten i 5–6 minuter runt om eller tills de är genomgrillade.
  13. Servera med saffransaioli och vildris.

Saffransaioli

  1. Pressa ner vitlöksklyftorna och limehalvan i en bunke.
  2. Tillsätt äggulorna.
  3. Rör sedan #droppvis ner oljan. OBS! Oljan och äggen måste ha samma temperatur för att inte aiolin ska skära sig.
  4. Smaka av aiolin med salt, peppar och saffran.