Per Morbergs kåldolmar

Per Morbergs kåldolmar
Foto: TV4
Per Morberg 2018
Per Morberg 2018

Per Morbergs kåldolmar

15 ingredienser

Kåldomar är klassisk husmanskost, om något.

Dryckestips till kåldolmarna: Estola Reserva 2001, art nr 6619.

Ingredienser

portioner
  • 1 vitkål
  • 200 g nötfärs
  • 200 g fläskfärs
  • 0,5 dl grötris
  • 1 dl grädde
  • 1 dl mjölk
  • 2 ägg
  • 3 krm salt
  • 2 krm peppar, nymalen
  • malen kryddpeppar, knivsudd
  • 2 msk smör
  • 2 msk sirap

Till servering

  • potatis, pressad
  • lingonsylt
  • gräddsås

Gör så här

  1. Skär ur roten på kålet och lägg den i kokande vatten.
  2. Koka bladen mjuka och plocka bort allteftersom de lossnar. Låt inte koka för länge så de blir mjuka.
  3. Se till att få 8-10 blad.
  4. Koka riset och låt det svalna.
  5. Blanda färs med ris, ägg och gräddmjölk. Krydda.
  6. Lägg ut bladen och fördela färsen jämnt. Vik in kanterna och rulla till en dolme. Bryn ovansidan i smör.
  7. Lägg dem med skarven ner i en smörad ugnsform.
  8. Rippla på sirap och stek i ugnen 225 grader ca 25 min. Ös då och då.
  9. Servera gärna med pressad potatis, gräddsås och lingonsylt.