Om du har tid så ta ut äggen från kylskåpet en stund innan kokning så att de är rumstempererade när du kokar dem. Det gör att de inte spricker lika lätt när de kokas.
Koka äggen
Lägg äggen i en kastrull och täck dem med kallt vatten så att det är ca 2,5 cm över äggen.
Sätt kastrullen på medelhög värme och låt vattnet koka upp.
När vattnet kokar så sänk värmen så att vattnet sjuder. Detta minskar risken för att äggen spricker.
Koka äggen enligt önskad hårdhet
Koka i 4-5 minuter för en krämig äggula.
Koka i 8-10 minuter för fast äggula.
Kyl äggen snabbt
När äggen är klara så ta bort kastrullen från värmen och häll av kokvattnet.
Lägg äggen i en skål med isvatten eller häll kallt vatten över dem. Detta stoppar kokningen och gör det enklare att skala äggen.
Låt dem ligga i vattnet i 5-10 minuter.
Skala äggen
När äggen har svalnat så knacka försiktigt på skalet för att spräcka det.
Rulla ägget i handen för att få bort skalet lättare.
Om du kokade äggen i förväg så förvara dem i kylskåp tills det är dags att servera.