Petit Appelflapjes

Petit Appelflapjes
Foto: Pernilla Thelaus/TV4
My Sundberg
My Sundberg

Petit Appelflapjes

23 ingredienser

ca 1 h 30 m

Petits choux med äpple och mandelmassa.

Det här är ett deltagarrecept från Hela Sverige bakar.

Ingredienser

Kanel cracquelin

  • 30 g osaltat smör
  • 40 g farinsocker
  • 40 g vetemjöl
  • 1 tsk malen kanel

Pâte à choux:

  • 125 g vatten
  • 50 g osaltat smör
  • 0,5 krm salt
  • 65 g vetemjöl
  • 1 msk florsocker
  • 2 ägg [120 g]

Rostad mandelmassa

  • 150 g sötmandel
  • 50 g rörsocker
  • 0,5 vaniljstång
  • 1 äggvita

Appel-fyllning

  • 1 Granny Smith äpple
  • 1 Golden delicious äpple
  • 30 g osaltat smör
  • 6 cl cognac
  • 2 msk farinsocker
  • 1 tsk malen kanel
  • 1 dl sultanrussin [60 g]
  • 1 dl osötad äppelmust med fruktkött (ex. Kiviks årets skörd eller Brämhults)
  • 250 g vispgrädde

Gör så här

Kanel cracquelin

  1. Blanda samman i en mixer och kavla ut tunt mellan två bakplåtspapper. Lägg i frysen.
  2. Stansa ut små rundlar ca 2,5 cm i diameter och placera ovanpå petit chouerna innan de gräddas.

Pâte à choux

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Smält smör, en nypa salt och vatten i en kastrull, låt koka upp snabbt och töm i mjöl och florsocker. Rosta mjölet i kastrullen några minuter.
  3. Töm därefter ut degen i en kall skål och rör tills den svalnat något. Rör i äggen ett i taget.
  4. Häll upp smeten i en spritspåse med en rund tyll, 0,5 cm i diameter. Spritsa ut rundlar, ca 2 cm i diameter, på en plåt och grädda ca 15 min.
  5. Ta ut ur ugnen och gör ett lite hål på undersidan av petits chouerna, låt torka ut i ugn ytterligare 15 min. Petits chouerna ska vara gyllenbruna.

Rostad mandelmassa

  1. Rosta mandeln i en torr stekpanna, låt svalna.
  2. Ta frön från en halv vaniljstång, råsocker och mixa tillsammans med mandeln tills du fått ett fint pulver.
  3. Tillsätt äggvitan lite i taget så att smeten precis går ihop och du får en jämn rostad mandelmassa, du behöver inte alltid hela äggvitan.

Appel-fyllning

  1. Skär äpplena i skivor.
  2. Smält smöret i en panna. Lägg i russin och äppelskivorna, stek mjuka tillsammans med farinsocker och kanel.
  3. Häll på konjak, ta av plattan och tänd med en tändsticka. Låt brinna lite och släck sedan genom att hälla på äppelmust.
  4. Ta äpplena ur pannan och låt svalna.
  5. Mixa russinen och såsen från flamberingen, låt reducera och kyl sedan. Vispa vispgrädden och blanda med den avsvalnade russinsåsen.
  6. Lägg en liten bit mandelmassa i botten av petit chouerna. Fyll sedan med russingrädden och toppa med den stekta äppelmixen och russin.