Petit choux med jordgubbar och gräddkräm

Petit choux med jordgubbar och gräddkräm
Foto: TV4/Micke Göransson
Ernst Kirchsteiger
Ernst Kirchsteiger

Petit choux med jordgubbar och gräddkräm

11 ingredienser

Lätt och luftig minibakelse fylld med en sjuden gräddkräm och färska jordgubbar.

Ingredienser

portioner

Petit choux

  • 1 dl vatten
  • 50 g smör
  • 1 dl vetemjöl
  • 2 ägg

Fyllning

  • 4 äggulor
  • 2 dl grädde
  • 1,5 dl strösocker
  • 2 msk smör
  • 300 g färska jordgubbar
  • citron, strimlat skal
  • florsocker, att pudra över

Gör så här

Petit choux

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Smält smöret i en kastrull och häll i vattnet. Låt det koka upp.
  3. Vispa ner mjölet i smörblandningen, lite i taget, tills du får en tjock deg som släpper från kastrullens sidor.
  4. Låt degen svalna något och rör sedan i äggen, ett i taget, tills degen blir blank och smidig.
  5. Klicka eller spritsa 12 stora eller 24 små bollar på en plåt med bakplåtspapper.
  6. Grädda i mitten av ugnen 20-25 minuter tills de är gyllenbruna och luftiga.

Fyllning

  1. Vispa ihop äggulor, grädde och socker i en kastrull.
  2. Sätt kastrullen på spisen på låg värme. Vispa hela tiden tills krämen blir tjock och slät, var försiktig så att den inte kokar.
  3. Ta kastrullen från värmen och rör i smöret. Låt krämen svalna helt innan du serverar den.
  4. Skala citron tunt med en potatisskalare, se till att inte få med något av det vita. Strimla remsorna fint.
  5. Klipp av toppen på varje petit choux. Lägg kräm på den undre delen, lägg på en jordgubbe och strimlat citronskal. Lägg på locket och pudra med florsocker.