Picklade tomater

Picklade tomater
Foto: TV4/ Bingolotto
Louise Johansson Kockarnas kamp
Louise Johansson Kockarnas kamp

Picklade tomater

6 ingredienser

10 m + tid i kyl

Picklade tomater är både enkelt och gott att göra själv. Servera dem exempelvis som tillbehör till kvällens grillmiddag.

Ingredienser

portioner sats
  • 500 g tomat (gärna olika sorter, storlekar och färger)
  • 1 dl vitvinsvinäger
  • 2 dl strösocker
  • 2 dl vatten
  • 1 kruka färsk timjan
  • salt

Gör så här

  1. Koka upp lättsaltat vatten i en stor kastrull och förbered ett isbad.
  2. Skär ett tunt kryss på toppen av tomaterna, inte rakt igenom utan bara genom skalet.
  3. Skålla tomaterna hastigt i det kokande vattnet i cirka 1 minut. Ta upp med hålslev och kyl ner i isvatten.
  4. Koka upp vitvinsvinäger, socker, vatten och timjankvistar. Låt svalna.
  5. Skala och dela tomaterna.
  6. Lägg tomaterna i en väl rengjord glasburk och häll över vinägerlagen och låt stå och dra minst 2 timmar innan servering, gärna 1 dygn (håller cirka 6 månader i kylskåp).