Piggvar med smörsås

koket.se
Piggvar med smörsås
Kockarnas kamp 2017 Jonas Svensson
Kockarnas kamp 2017 Jonas Svensson

Piggvar med smörsås

16 ingredienser

30 m

Piggvar med smörsås, bönor och amandinepotatis är en av Jonas Svenssons favoriträtter från sommaren som varit.

Se Jonas Svensson laga receptet

logo

Ingredienser

portioner
  • 1 piggvar
  • 12-16 potatis Amandine
  • 300-400 g vaxbönor (eller haricots verts)
  • 1 schalottenlök (stor)
  • 2 msk olivolja
  • 1 citron
  • salt
  • peppar

Sås

  • 1 schalottenlök (stor)
  • 4 klyftor vitlök
  • olivolja
  • 1 citron
  • 3 dl grönsaksbuljong
  • 3 dl vitt vin
  • 4-5 msk smör, rumstempererat (gärna från Isigny)
  • 1 msk torkade örter (timjan, oregano, persilja)

Gör så här

  1. Börja med att värma ugnen till 180 grader eller sätt igång grillen.
  2. Tillaga fisken tills den har en innertemperatur på ca 47 grader vid benet. Det tar ca 10 minuter per sida på grillen.
  3. Låt fisken vila några minuter innan servering.
  4. Koka potatis i saltat vatten.
  5. Blanchera bönorna i saltat vatten i ca 3-4 minuter.
  6. Skiva schalottenlök och fräs i en kastrull.
  7. Tillsätt sedan bönorna och värm i ca 2-3 minuter.
  8. Smaka av med salt och peppar innan serveringen.

Sås

  1. Skiva lök samt vitlök och värm i en kastrull med lite olivolja.
  2. Tillsätt citronskal.
  3. Häll sedan på buljong samt vitt vin och låt koka ihop i minst 20 minuter eller tills ca 4 dl återstår.
  4. Sila buljongen och smaka av med salt och peppar.
  5. Mixa eller vispa sedan i smöret i omgångar.
  6. Smaka av med citron och torkade kryddor.