Pinocchiokladdkaka

pinocchiokladdkaka camilla hamid
Foto: Camilla Hamid
Camilla H porträtt KH2024
Camilla H porträtt KH2024

Pinocchiokladdkaka

12 ingredienser

1,5 h + tid i kylskåp

"Pinocchiotårta är en klassisk marängtårta med sockerkaksbotten och jag älskar den! Kärt barn har många namn och den kallas även för brittatårta, glömmingetårta och herrgårdstårta. Även om jag älskar originalet så var jag bara tvungen att ta fram en kladdkakeversion av denna ljuvliga klassiker. Kladdig vaniljkladdkaka, toppad med maräng, vispad grädde och färska jordgubbar." /Camilla

Ingredienser

portioner6 - 8 bitar

Vaniljkladdkaka

  • 225 g smör
  • 3 dl strösocker
  • 1 msk vaniljsocker
  • 1 krm salt
  • 3,5 dl vetemjöl
  • 4 ägg

maräng

  • 2 äggvitor
  • 1 dl strösocker
  • 0,5 dl mandelspån (eller krossade hasselnötter kan uteslutas)

Dekoration

  • 4 dl vispgrädde, kylskåpskallt
  • 0,5 krm bakpulver
  • 250 g färska jordgubbar

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme).

Kladdkaka

  1. Smält smöret och låt det svalna.
  2. Blanda samman alla ingredienser, inklusive smöret, i en bunke med försiktiga rörelser bara precis tills allt går ihop till en jämn smet.
  3. Häll upp smeten i en form (23 cm) som du fodrat med bakplåtspapper.

Maräng

  1. Vispa upp äggvitorna till fasta toppar med elvisp. Tillsätt strösocker lite i taget under fortsatt vispning.
  2. Klicka ut marängen på kladdkakan och bred ut den i ett jämnt lager. Strö över nötter/mandlar och grädda kladdkakan i mitten av ugnen i ca 25 minuter.
  3. Låt kladdkakan svalna helt och hållet i minst 4 timmar, helst över natten, i kylskåpet innan du dekorerar och serverar.

Dekorering

  1. Vispa upp grädden tillsammans med bakpulvret och spritsa ut eller bre ut den på kladdkakan. Toppa med färska jordgubbar och servera!