Pinocchioprinsess

koket.se
Pinocchioprinsess
Foto: TV4
Camilla H porträtt KH2024
Camilla H porträtt KH2024

Pinocchioprinsess

19 ingredienser

2 h

Det här är alldeles fantastisk kombination av prinsesstårta och pinocchiotårta. Ett ljuvligt möte mellan marängbottnar med sockerkaka, fluffig grädde, hallonsylt och marsipan.

Tårtan bakas i två springformar med diameter på 23 cm.

logo
Camilla H porträtt KH2024

Se Camilla Hamid laga receptet

Ingredienser

portioner10 - 12

Vaniljkräm

  • 1,5 dl vispgrädde
  • 1,5 dl mjölk
  • 3 äggulor (stora)
  • 2 msk majsstärkelse
  • 1,5 msk strösocker
  • 0,5 tsk vaniljpulver

Bottnar (kaka)

  • 200 g smör, rumsvarmt
  • 2 dl strösocker
  • 5 äggulor
  • 3 dl vetemjöl
  • 4 tsk bakpulver
  • 1,5 dl mjölk

Bottnar (maräng)

  • 5 äggvitor
  • 2 dl strösocker
  • 2 dl mandelspån
  • ca 2 dl hallonsylt
  • 3 dl vispgrädde
  • 300 g marsipan (grön)
  • 400 g färska jordgubbar

Gör så här

  1. Börja med att göra vaniljkrämen. Rör samman allt till vaniljkrämen i en kastrull. Låt sjuda på svag värme under konstant omrörning tills krämen börjat tjockna. Ta bort kastrullen från värmen och vänd över krämen i en skål. Låt krämen svalna helt och hållet i rumstemperatur innan du fyller din tårta med den.
  2. Sätt ugnen på 150 grader (över- och undervärme) eller 135 grader varmluft och fodra två springformar med diameter på 23 cm med bakplåtspapper.
  3. Vispa ihop smör och strösocker krämigt med elvisp i en bunke. Tillsätt en äggula i taget och vispa mellan varje äggula. Vispa till sist ner mjölken. Sikta ner de torra ingredienserna och vänd försiktigt ihop till en jämn smet. Bre ut smeten i botten på de två formarna.
  4. Vispa äggvitorna till ett hårt skum med elvisp. Tillsätt strösocker, lite i taget under fortsatt vispning tills du
  5. får en blank och fast maräng.
  6. Bre ut marängen över kaksmeten i formarna. Dekorera med mandelspån. Grädda en form i taget i mitten av ugnen om du har över och under-och övervärme i ca 30 minuter. Har du varmluft kan du grädda båda samtidigt. Låt bottnarna svalna helt och hållet innan du monterar ihop din tårta.
  7. Bre hallonsylt på första botten, lägg på den andra botten och ha på vaniljkräm. Låt tårtan stå i kylskåpet medan du kavlar ut marsipanen.
  8. Kavla ut marsipanen till en lika lång remsa som räcker runt tårtan och som är lite bredare än vad tårtan är hög.
  9. Vispa grädden till mjuka toppar, täck tårtans kanter med lite vispgrädde så att marsipanen kan fästa. Täck tårtans kant med marsipan. Knyt gärna dit ett band som håller den på plats.
  10. Dekorera tårtans öppning med resten av grädden, avsluta med att lägga på färska jordgubbar.