2,5 dl vispgrädde, t ex havre- eller sojagrädde (vispbar)
ev strösocker (alt florsocker eller lönnsirap)
färska bär, t ex hallon, jordgubbar och smultron
Gör så här
Sockerkaksbotten
Sätt ugnen på 150 grader.
Smält smöret i micron eller i en kastrull. Häll ner mjölken.
Vispa kikärtsspad och strösocker fluffigt. Det ska bli fluffigt, inte en fast marängsmet.
Blanda vetemjöl, vaniljsocker och bakpulver i en skål. Vänd ner i kikärtsfluffet med en slickepott.
Avsluta med att vända ner mjölken.
Bred ut smeten på en bakplåtspappersklädd plåt, ca 30x40 cm.
Maräng
Vispa kikärtsspadet fast och fluffigt. Det är viktigt att alla redskap är rena.
Vispa nu ner lite strösocker i taget tills du har en fast, blank smet. Avsluta med att vispa ner potatismjölet.
Sprid ut marängen över sockerkakssmeten. Strö över mandelflagor.
Grädda i 45 minuter. Ta ut och låt svalna helt.
Vaniljkräm
Vispa ihop grädde, strösocker och majsstärkelse i en kastrull.
Värm på under ständigt vispande. När du har fått en tjock kräm häller du över den i en skål och vispar ner vaniljsockret. Låt svalna helt. Lägga ihop tårtan
Dela kakan på hälften. Lägg ena halvan på ett serveringsfat.
Bred ut vaniljkrämen över.
Vispa grädden fast och fluffig. Söta eventuellt. Bred ut över tårtan och toppa med bär.
Avsluta med den andra kakdelen. Lyft upp med två stekspadar eller liknande, det är enklast.