Piripiri-kyckling

Piripiri-kyckling
Foto: Petter Bäcklund

Piripiri-kyckling

17 ingredienser

30 m

"Mycket har förändrats i mitt liv de senaste åren. Men doften som uppstår när man fräser vitlök och chili är fortfarande en av de starkast lysande stjärnorna i mitt matuniversum. Följande recept ligger mig varmt om hjärtat och jag brukar alltid tipsa om den här rätten när andra frågar mig om mat till en dejt. Den ska inte ta lång tid att göra. Behåll fokus!
Såsen är inspirerad av Tommy Myllymäki. Den är fantastisk till kyckling och även bakad vit fisk, till exempel torsk. Det är viktigt att inte koka bort fräschören i vinet, då förlorar såsen sin komplexitet." /Christoffer Åström

Ingredienser

portioner
  • 4 kycklingbröst, med skinn
  • 1 citron, rivet skal
  • 4 sardellfiléer i olja
  • 1 klyfta vitlök, tunt skivad
  • olivolja (till stekning)
  • smör (till stekning)

Sås

  • 250 g körsbärstomater
  • 5 klyftor vitlök, finhackade
  • 2 piri piri, finhackade
  • 1 dl olivolja
  • 1 msk tomatpuré
  • 1 dl torrt vitt vin
  • 1 dl vispgrädde
  • salt
  • nymalen svartpeppar

Servering

  • färsk basilika, finstrimlad
  • surdegsbröd

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 100 grader varmluft.
  2. Fördela citronskal, sardellfiléer och vitlök under skinnet på kycklingbrösten.
  3. Hetta upp olivolja och smör i en panna. Bryn kycklingbrösten med skinnsidan neråt i 3–4 minuter, tills skinnet blivit gyllene. Vänd och stek andra sidan någon minut. Salta och peppra på båda sidorna.
  4. Lägg kycklingen på en plåt och stek i ugnen tills kycklingen har en innertemperatur på 64 grader.

Sås

  1. Skär kryss i tomaterna.
  2. Koka upp vatten i en kastrull, lägg i tomaterna och låt dem koka tills du ser att skalen lossnar från kryssen.
  3. Skala och halvera tomaterna när de svalnat.
  4. Fräs vitlök och piripiri i olivoljan utan att vitlöken tar färg. Klicka i tomatpurén och fräs någon minut. Häll i vin, grädde och tomater.
  5. Låt såsen koka ihop snabbt utan att den förlorar piggheten från vinet. Smaka av med salt och peppar.

Servering

  1. Servera kycklingen med sås, basilika och surdegsbröd.