Piroger i stekpanna

Piroger i stekpanna

Piroger i stekpanna

20 ingredienser

30 m

"För den som är sugen på något mer matigt är piroger ett perfekt mål att ha med sig på färden, det är bara fantasin som sätter gränser för vad en pirog kan fyllas med. Om du inte pallar göra egen deg finns det färdig att köpa i de flesta affärer. Lika god kall som varm!" /Isabel Waite

Ingredienser

portioner

Deg och stekning

  • 3 dl vetemjöl
  • 1 dl vatten
  • 1 krm salt
  • 1 msk rapsolja

Fyllning

  • 1 dl röda linser
  • 1 lök
  • 200 g svamp (färsk)
  • 1 dl persilja
  • 2 msk olja
  • salt
  • svartpeppar

Grönsaker i hoisinsås

  • 1 morot (stor)
  • 1 blad vitkål (stort)
  • 5 champinjoner (färska)
  • 1 gul lök (liten)
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 msk färsk ingefära
  • 2 msk hoisinsås
  • 2 msk japansk soja
  • 2 msk olja (till stekning)

Gör så här

Deg och stekning

  1. Blanda alla ingredienser i en bunke och knåda degen i ca 10 minuter tills den blir smidig.
  2. Täck över degen med en handduk och låt vila i rumstemperatur i ca 20 minuter. Under tiden kan du göra fyllningen.
  3. Dela degen i 4 lika stora bitar och kavla eller tryck ut till rundlar.
  4. Lägg fyllningen på degen, vik ihop och använd en gaffel för att trycka ihop kanten.
  5. Stek pirogerna i ca 5 minuter på varje sida. Ät direkt eller spara och ät kalla.

Fyllning

  1. Koka linserna enligt anvisningarna på förpackningen.
  2. Finhacka löken och hacka svampen grovt. Stek tillsammans i olja tills svampen mjuknat.
  3. Blanda svampen och löken med linserna och hackad persilja.

Grönsaker i hoisinsås

  1. Riv moroten grovt, strimla vitkålen tunt, hacka svampen samt finhacka lök, vitlök och ingefära.
  2. Stek lök och vitlök i olja tills löken mjuknat något. Tillsätt vitkål, morot samt svamp och stek i ytterligare 5–7 minuter.
  3. Tillsätt ingefära, hoisinsås och soja. Rör runt och stek tills smakerna har gift sig ordentligt och lite av vätskan ångat bort, så att röran inte blir för kladdig.