Piroger är utmärkt att ha med sig som utflyktsmat. De håller sig bra och kladdar inte som mackor. Laga i förväg, frys in dem och ta ut ur frysen på morgonen så är den lagom tinad när ni når utflyktsmålet!
Deg: Värm mjölken till 37°. Rör i olja, salt och smulad jäst. Arbeta in mjölet. Arbeta kraftigt till en slät deg i 5 minuter med köksmaskin eller 10 minuter för hand. Jäs övertäckt till knappt dubbel storlek i 40 minuter.
Riv spenaten i mindre bitar. Rör ihop spenat, keso och ägg. Dela degen i 16 bitar. Kavla ut varje bit till en tefatsstor rundel. Lägg fyllningen i en klick på mitten. Vik upp degen runt fyllningen och nyp ihop.
Jäs pirogerna ca 30 minuter på plåten. Värm under tiden ugnen till 225°. Pensla de färdigjästa pirogerna med uppvispat ägg. Grädda i 10-15 minuter tills de har vacker färg.