250 g riven ost (t.ex. mozzarella eller en blandning av mozzarella och hårdost)
200 g fetaost, smulad
2 msk persilja, finhackad
0,5 dl grekisk yoghurt
1 msk svartkummin
1 msk torkad mynta
Färsfyllning
1 gul lök, finhackad
250 g köttfärs (valfri sort)
0,5 msk tomatpuré
1 tsk salt
1 tsk paprikapulver
0,5 tsk sumak (kan ersättas med citronsaft om du inte har sumak)
0,5 tsk svartpeppar
0,5 tsk cayennepeppar
2 tomater, finhackade
Potatisfyllning
1 msk neutral olja
1 tsk hel spiskummin
0,5 tsk fänkålsfrö
1 msk färsk ingefära, finhackad
400 g kokt potatis, mosad
2 dl gröna ärtor
1 tsk chilipulver
1 tsk malen koriander
1 tsk malen gurkmeja
1 msk garam masala
2 msk färsk koriander, finhackad
1 tsk salt
Piroger
3 färdig pizzadeg
ägg
sesamfrön
Gör så här
Ostfyllning
Blanda den rivna osten med smulad fetaost, persilja, yoghurt, svartkummin och mynta i en skål. Ställ åt sidan.
Färsfyllning
Hetta upp en stekpanna och fräs den hackade löken tills den är mjuk.
Tillsätt färsen och bryn den tills den är genomstekt.
Häll i tomatpuré, salt, paprikapulver, sumak, svartpeppar och cayennepeppar. Låt koka i några minuter så att smakerna blandas ordentligt.
Tillsätt de hackade tomaterna och låt blandningen koka några minuter tills tomaterna mjuknar. Låt svalna.
Potatisfyllning
Hetta upp oljan i en panna och fräs spiskummin, fänkålsfrön och ingefära tills det doftar.
Tillsätt den kokta och mosade potatisen, ärtorna, chilipulver, koriander, gurkmeja och garam masala. Stek blandningen tills allt är väl blandat och genomvarmt.
Tillsätt färsk koriander och salt.
Låt svalna innan användning.
Piroger
Sätt ugnen på 175 grader.
Kavla ut degen lite tunnare och sporra eller skär den i 8 bitar.
Klicka ut en sked av den valda fyllningen i mitten av varje degbit.
Fukta kanterna med lite vatten och vik ihop till valfri form.
Kläm ihop kanterna med en gaffel.
Pensla knytena med lätt uppvispat ägg och toppa med sesamfrön.
Ställ in i ugnen tills de fått fin färg, ca 15 minuter.
Servering
Servera pirogerna varma, gärna med en god sås så som tzatziki eller en fräsch yoghurtsås.