Pistagetårta med lingon och vit choklad

POPULÄRT
Pistagetårta med lingon och vit choklad
Foto: TV4

Pistagetårta med lingon och vit choklad

Av: Helena Jansson

Från: Det stora tårtslaget

32 ingredienser

Kalasgod tårta med pistagebotten, lingonmousse och vit chokladmousse. Spacklas med marängsmörkräm smaksatt med pistage och täcks med sockerpasta. Dekorera efter eget tycke och smak!

Receptet räcker till en ganska tunn tårtbotten. Gångra receptet med det antal bottnar du vill ha. Gör varje botten i en separat form eftersom den är svår att dela.

Ingredienser

Pistagebotten

  • 1 dl strösocker
  • 1 ägg
  • 0,75 dl vetemjöl
  • mossgrön pastafärg
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 0,5 dl osaltade pistagenötter, småhackade
  • 0,5 dl vatten, kokande
  • smör, till formen
  • ströbröd, till formen

Lingonmousse

  • 4 gelatinblad
  • 2 äggulor
  • 2 msk strösocker
  • 2 dl rårörd lingonsylt
  • 2 dl mild naturell yoghurt 3 %
  • 1 dl vispgrädde
  • 1 dl frysta lingon
  • röd pastafärg

Vit chokladmousse

  • 4 g gelatinblad [2,5 st]
  • 3,33 dl vispgrädde
  • 4 äggulor
  • 0,25 dl vatten
  • 100 g strösocker
  • 220 g vit bakchoklad, hackad

Marängsmörkräm med smak av pistage

  • 12 äggvitor
  • 6,7 dl strösocker
  • 750 g osaltat smör, rumstempererat
  • 1 skvätt pistagearom

Kristyr, används för att fästa ev dekorationer

  • 30 g äggvita
  • 200 g florsocker
  • 1 tsk citron, saft

Montering

  • sockerpasta

Gör så här

Pistagebotten

  1. Smörj och bröa en form med löstagbar botten, 15-20 cm i diameter. Vispa ägg och socker pösigt, nästan till det blir vitt. Blanda i lite grön pastafärg.
  2. Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker och rör försiktigt ner blandningen i äggsmeten. Tillsätt pistagenötterna. Blanda sist i kokande vatten och rör försiktigt till en slät smet.
  3. Grädda i nedre delen av ugnen i 175 grader 25-30 minuter. Kontrollera med provsticka att tårtbotten är färdig. Ta ut och låt svalna.

Lingonmousse

  1. Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten. Vispa gulor och socker.
  2. Finfördela sylten i matberedare eller med mixerstav. Tillsätt den, pastafärgen och yoghurten i äggvispet.
  3. Ta upp gelatinbladen och smält dem i liten kastrull på svag värme eller i mikrovågsugn. Tillsätt lite av lingonsmeten i gelatinet och sedan resten. Vispa grädden och vänd sedan ner lingonsmeten. Häll upp i små silikonformar (gärna i form av halvklot), lägg ett lingon i varje och ställ i frysen.

Vit chokladmousse

  1. Lägg gelatinet i blöt i kallt vatten. Vispa grädden, inte för hårt.
  2. Lägg äggulorna i en bunke och vispa tills det blir ljusgult på hög hastighet med elvisp. Koka upp vatten och socker i en kastrull till 118 grader. Häll under konstant vispning ner sockerlagen i äggskummet i en tunn stråle. Fortsätt att vispa tills blandningen har rumstemperatur.
  3. Värm och smält chokladen. Krama ur vattnet ur gelatinet och smält försiktigt i en liten kastrull. Blanda ner gelatinet i de vispade äggen och blanda ordentligt. Vänd därefter ner chokladen och avsluta med grädden.

Marängsmörkräm med smak av pistage

  1. Blanda äggvitor och socker i en skål och sätt över ett vattenbad. Lägg i en digital termometer. Vispa till blandningen har nått 60 grader. Ta sedan skålen av värmen och vispa till blandningen fått rumstemperatur. Lägg i små bitar i taget av smöret tills allt smör är slut. Tillsätt pistagearomen.

Kristyr, används för att fästa ev dekoration

  1. Häll äggvitan i en köksmaskin med flatblandare. Vispa äggvitan så att den blir till ett lätt skum, häll i florsockret och citronsaften. Vispa på låg hastighet i ca 10 minuter, täck gärna skålen med en fuktig handduk.

Montering

  1. Monteringen sker lättast i den formen som botten bakades i, men klä först in den med plastfolie så att det blir lättare att ta ut tårtan när den har satt sig. Lägg ner den första tårtbotten i formen. Spritsa en ring av smörkrämen runt kanten. Lägg sedan i de frysta halvkloten med lingonmousse kant i kant med varandra med den platta sidan ner. Använd så många som får plats utan att lägga dom på varandra. Fyll sedan på tomrummen mellan med den vita chokladmoussen. Lägg på nästa botten. Repetera tills bottnarna är slut.
  2. Plasta in och ställ in i kylskåp så att tårtan får sätta sig, gärna över natten. Ta sedan ut tårtan och stjälp upp den på en tårtbricka. Spackla den jämn med smörkrämen och ställ in i kylen igen så att smörkrämen stelnar. Täck sedan med sockerpasta.