Pitabröd med örtsallad

koket.se
Pitabröd med örtsallad
Foto: TV4
Markiz Talhaoui
Markiz Talhaoui

Pitabröd med örtsallad

24 ingredienser

30 min

Pitabröd med örtsallad, kefta och rökig kaymak blir en god söndagsmiddag att njuta av med familjen.

Se Markiz Talhaoui Tainton laga receptet

logo

Ingredienser

portioner

Kefta

  • 500 g köttfärs (lamm eller nöt)
  • 1 lök, finhackad (liten)
  • 2 klyftor vitlök, pressade
  • 1 tsk malen spiskummin
  • salt
  • svartpeppar
  • 100 g fetaost, smulad
  • 2 msk paprikapuré
  • 2 msk färsk persilja, hackad
  • 2 msk färsk mynta, hackad

Kaymak-kräm

  • 200 g kaymak (eller crème fraîche om kaymak inte finns tillgängligt)
  • 100 g rökt sidfläsk, knaperstekt och finhackat
  • 1 msk citronsaft
  • salt
  • svartpeppar

Örtsallad

  • 1 dl färsk persilja, grovt hackad
  • 1 dl färsk mynta, grovt hackad
  • 1 dl färsk dill, grovt hackad
  • 0,5 rödlök, finhackad
  • 1 msk olivolja
  • 1 msk citronsaft
  • salt
  • svartpeppar

Servering

  • pitabröd

Gör så här

Kefta

  1. Blanda köttfärsen med lök, vitlök, spiskummin, salt, svartpeppar, fetaost, paprikapuré, persilja och mynta i en skål.
  2. Forma blandningen till avlånga bollar eller platta biffar.
  3. Grilla/stek keftorna i en grillpanna eller stek dem i en panna med lite olivolja på medelhög värme i ca 8–10 minuter, eller tills de är genomstekta och har en fin gyllene yta.

Kaymak-kräm

  1. Blanda kaymak med det knaperstekta sidfläsket, citronsaft, salt och svartpeppar i en skål. Rör om väl.

Örtsallad

  1. Blanda persilja, mynta, dill, rödlök, olivolja, citronsaft, salt och svartpeppar i en skål. Rör om och låt stå i några minuter så att smakerna blandas.

Servering

  1. Värm pitabröden i ugnen eller på en grillpanna.
  2. Fyll varje pitabröd med några keftor, en generös sked av kaymak-krämen och toppa med örtsallad.