Pizza bianca med tre ostar och äpple

Pizza bianca med tre ostar och äpple
Foto: Anna Larsson och Martina Ankarfyr
Louise Johansson Kockarnas kamp
Louise Johansson Kockarnas kamp

Pizza bianca med tre ostar och äpple

16 ingredienser

"Man kan baka pizzadeg på tusentals olika sätt. Den här degen kan du såklart förbereda kvällen innan, och låta den jäsa i kylen över natten. Men du kan också äta pizzan inom två timmar om du vill. Skillnaden är att nattjäsning ger lite krispigare botten och fluffigare kanter. Men snabbjäst funkar absolut nästan lika bra. Jäser du degen över natten så ta kallt och inte ljummet vatten." /Louise Johansson

Ingredienser

portioner
  • 5 dl crème fraîche
  • 2 mozzarellaostar, skivade
  • 2 dl vällagrad ost, finriven
  • 100 g taleggioost, skivad
  • 4 tsk honung
  • 2 msk olivolja
  • 1 kruka färsk salvia, plockade blad
  • 1 tsk svartpeppar, nymald
  • 1 grönt äpple, urkärnat och i skivor
  • 1 tsk flingsalt

Pizzadeg

  • 475 g vetemjöl (till degen)
  • 400 g vatten
  • 0,5 tsk salt
  • 15 g jäst
  • 2 msk olivolja
  • ca 1,5 dl vetemjöl (till utbakning)

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 30 grader varmluft. Rör ihop alla ingredienserna till pizzadegen. Låt jäsa cirka 30 minuter i bunken med plastfolie i ugnen.
  2. Vik över degen sida till sida och låt jäsa under plastfolie ytterligare cirka 10 minuter.
  3. Smörj 4 runda skålar/burkar med lite olivolja. Häll upp degen på bakbordet, dela i 4 delar, forma till bollar och lägg i skålarna. Sätt på lock och låt jäsa ytterligare 30 minuter i rumstemperatur.
  4. Sätt ugnen på högsta effekt, gärna 300 grader varmluft, med en pizzasten placerad mitt i ugnen.
  5. Forma en rund pizza av varje deg på mjölat bakbord.
  6. Bred över crème fraiche och fördela mozzarella, vällagrad ost och taleggio jämnt över pizzorna.
  7. Ringla över honung och olivolja. Lägg på salvia och mal över peppar.
  8. Grädda pizzorna cirka 10–12 minuter, tills kanterna fått fin färg och botten fått lite färg på undersidan.
  9. Toppa pizzorna med äppelskivor och strö över flingsalt.