Pizza med purjolökspesto

koket.se
Pizza med purjolökspesto
Foto: Tv4

Pizza med purjolökspesto

Av: Marco Baudone

Från: Nyhetsmorgon

22 ingredienser

20 m + tid i kyl

Pizza med gröna oliver, ost, purjolökspesto, salvia och rosmarin.

Se Marco Baudone laga receptet

logo

Ingredienser

portioner4 - 8

Pizzabas

  • 15 g jäst
  • ca 3 dl vatten
  • 2 tsk salt
  • ca 9 dl vetemjöl (starkt italienskt mjöl ”tipo 00”)
  • 2 msk olja

Tomatsås

  • 800 g plommontomat (på burk av bättre kvalitet)
  • 1 tsk salt
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 tsk strösocker
  • 1 msk olivolja

Purjolökspesto

  • 1 purjolök, fint skuren
  • 3 msk olivolja
  • salt
  • svartpeppar
  • 3 klyftor vitlök
  • 50 g pinjenötter
  • 50 g parmesanost, riven
  • ca 1 dl olivolja

Topping

  • 8 oliver (gröna italienska med kärnor)
  • 50 g ost (fiore di latte)
  • 3-4 färska salviablad
  • 0,5 kvist rosmarin

Gör så här

Pizzabas

  1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt vatten, salt och mjöl och arbeta degen i ca 10 minuter.
  2. Forma bullar som är ca 150 gram styck och låt jäsa, helst över natten i kylskåp, eller 10 timmar ute i rumstemperatur.

Tomatsås

  1. Mixa allt till sås konsistens, behöver inte vara för slät.

Purjolökspesto

  1. Rosta purjolöken med olja i ugn ca 20 minuter tills löken är helt genombakad, salta och peppra.
  2. Mixa sedan purjolöken till en grov pesto med resterande råvaror.

Topping

  1. Kavla ut och toppa varje pizzaboll med tomatsås, purjolökspesto, oliver, ost, salvia och rosmarin.
  2. Grädda pizzan i ugnen på högsta temperatur, gärna på en het sten.